Шуме у минусу 4,16 милиона КМ

Маријана Миљић, С. М.
Шуме у минусу 4,16 милиона КМ

Бањалука - "Шуме Републике Српске" на крају прошле године пословале су са губитком од 4.160.000 марака, а девет шумских газдинстава имало је негативан финансијски резултат, рекао је "Гласу Српске" в. д. директора "Шума РС" Јаков Галић.

Он је нагласио да је губитак овог предузећа у односу на девет мјесеци прошле године смањен за 1,3 милиона КМ, док је у односу на крај 2011. године губитак већи за око 400.000 КМ.

Галић је нагласио да, када су у питању шумска газдинства, њих 11 је на крају септембра прошле године пословало негативно, а крајем године тај број је смањен на девет.

- Три највећа губиташа су "Јахорина" Пале, "Бирач" Власеница и ШГ "Оштрељ" из Дринића, који су на крају 2012. године имали губитак већи од милион КМ. У "Бирчу" и "Оштрељу" већ је извршена смјена руководства, док је у ШГ "Јахорина" појачано руководство шумарским инжењерима и техничарима - рекао је Галић. 

Он је нагласио да су у Шумском газдинству "Јахорина" Пале постављени врло искусни инжењери, те да очекује да ће то дати резултате и да ће ово шумско газдинство коначно почети да смањује негативан финансијски резултат.

Галић је додао да је прије неколико дана у ШГ "Оштрељ" из Дринића постављен нови в. д. директора Игор Кнегињић, од којег је затражено да смијени комплетно руководство које је водило ово шумско газдинство.

- Руководство у "Бирчу" из Власенице промијењено је прије три мјесеца, а за новог директора постављен је Самојко Палангетић. Били смо присиљени да промјене спроведемо раније јер "Бирач" од 2007. године стално остварује негативан финансијски резултат - истакао је Галић.

Када су у питању остала шумска газдинства која су пословала негативно, Галић је казао да ће и у њима услиједити постепене промјене у идућем периоду.

- Осталих шест газдинстава су мањи губиташи, али ће и у њима бити преузете одређене активности када је у питању консолидација руководства, али и све остало што је потребно да се уради - рекао је Галић.

Он је нагласио да ће у шумским газдинствима која су пословала негативно плата бити усклађена са резултатима рада.

- Гдје је остварен губитак, плате треба да се прилагоде томе - рекао је Галић и додао да има шумских газдинстава у којима ће доћи до повећања плате, а то су она која остварују добар финансијски резултат.

Галић је нагласио да се, уколико се упореди губитак "Шума РС" на крају 2012. са крајем 2008. године, долази до податка да су "Шуме РС" у катастрофалном положају јер је прије четири године предузеће пословало са добитком од пет милиона КМ.

Галић је нагласио да је смањење губитка на крају 2012. године у односу на девет мјесеци 2012. године добра вијест, с обзиром на то да крај године и лоши временски услови нису наклоњени радовима у шумарству.

- Направљен је мали помак у односу на крај септембра. Упркос овим показатељима, предузеће је и даље врло неликвидно и недостаје много обртних средстава која су потребна за несметано функционисање - истакао је Галић и додао да се битка за консолидацију предузећа наставља.

Тематска сједница

Галић је рекао да ће тематска сједница Владе РС о стању у овом предузећу бити одржана у сриједу, 27. фебруара.

- На сједници ће бити разматран резултат пословања "Шума РС", те цјелокупна анализа стања у предузећу, као и начини рјешавања нагомиланих проблема - рекао је Галић.

ШГ "Сјемећ"

ШГ "Сјемећ" лани је остварило добит од 63.761 КМ. Укупни приходи износили су 8,7 милиона КМ, док су расходи премашили 8,6 милиона КМ.

Руководилац Рачуноводствено-финансијске службе у "Сјемећу" Властимир Лелек рекао је да је у 2011. години остварена добит од 1,2 милиона КМ, те додао да разлог мање добити у 2012. години лежи у томе што је "Сјемећ" купио предузеће за услуге у шумарству "Стара Гора".

ШУМСКО ГАЗДИНСТВО      ГУБИТАК (У КМ)

"Јахорина" Пале                       1.900.000 

"Бирач" Власеница                  1.604.000

"Оштрељ" Дринић                   1.400.000

"Панос" Вишеград                  455.000

"Горица" Шипово                     118.000

"Мајевица" Лопаре                   110.000

"Чемерница" Кнежево              94.000

"Вучевица" Чајниче                  55.000

"Зеленгора" Калиновик            51.000

Шумска газдинства која су у 2012. години пословала негативно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана