Сукоб у врху СДС-а блокирао именовање полицијских шефова

Жељка Домазет
Сукоб у врху СДС-а блокирао именовање полицијских шефова

Сарајево - На челу полицијских агенција на нивоу БиХ су руководиоци у статусу вршилаца дужности, а иако су листе кандидата достављене Савјету министара БиХ именовања су блокирана, јер у врху СДС-а не могу да се договоре о свом кадру.

Извор из Савјета министара БиХ каже за "Глас Српске" да је проблем настао код позиције замјеника директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ. Предсједник странке Вукота Говедарица и СДС-ов министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић настоје да на ту позицију буде именован Реља Ковач, који је и први на ранг-листи достављеној Савјету министара БиХ.

- С друге стране је СДС-ов министар безбједности БиХ Драган Мектић. Његов избор је трећепласирани на листи кандидата Ранко Вуковић - каже наш саговорник.

Због тога, додаје исти извор, Савјет министара БиХ на прошлој сједници није именовао не само нове челнике Дирекције за координацију полицијских тијела него ни Граничне полиције и Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ. Ранг-листу кандидата Независни одбор Парламента БиХ сачинио је још 9. марта и од тада је све блокирано.

Мектић не крије да је његов избор Вуковић и каже да је могуће да ће се именовања у полицијским агенцијама наћи на наредној сједници Савјета министара БиХ.

- Савјет министара БиХ не мора да се држи редослиједа са листе успјешних кандидата. Свако ко се нађе на листи успјешних може бити предложен за функцију. Вуковић, који је на трећој позицији, је бољи избор од Ковача, иако је он на првој позицији. Предложићу Вуковића да буде замјеник директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ - казао је Мектић.

Говедарица и Шаровић нису одговарали на телефонске позиве, па смо остали ускраћени за информације да ли ће остати при подршци Ковачу или ће попустити Мектићу.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић, која је до подношења оставке била и члан парламентарне Заједничке комисије за одбрану и безбједност, истиче да је због блокада и политичких неспоразума безбједносни сектор доспио у тешку ситуацију.

- Кадровско попуњавање руководећих позиција у полицијским агенцијама је и те како важно питање. У овом тренутку кључна мјеста у полицијским агенцијама на нивоу БиХ попуњавају лица у техничком мандату, што није добро. На челу Дирекције за координацију полицијских тијела имамо директора у техничком мандату без иједног замјеника. У својству вршиоца дужности је и директор Граничне полиције БиХ, јер је и њему истекао мандат, док је СИПА без замјеника директора - казала је Мајкићева.

Она је позвала Савјет министара БиХ да стави на дневни ред именовања у полицијским агенцијама, с обзиром на то да се листа кандидата за директоре и замјенике директора већ дуже вријеме налази у тој институцији.

- Неки извори кажу да је кључно неслагање између кадра СДС-а, који преферирају различите кандидате. Процедура именовања је на Савјету министара, уз претходно постизање сагласности унутар СДС-а. Док ово развлаче сви безбједносни изазови ће се третирати као непостојећи - навела је Мајкићева.

Она је истакла да власт на нивоу БиХ приводи мандат крају, а да незавршени послови до те мјере изазивају опасност за живот грађана да се с правом сви морају запитати куда све то води.

- Док министар Мектић својим изјавама увесељава, али и забрињава јавност, дотле цијели безбједносни сектор који је у његовој надлежности тоне у потпуно безнађе - казала је Мајкићева.

Проблеми су осим у полицијским агенцијама присутни и у Независном одбору, чијим члановима је мандат истекао 17. марта. Поред тога Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ од краја јула 2017. године ради без парламентарног, односно цивилног надзора, јер не функционише комисија Парламента БиХ, која је задужена за тај посао. Проблем је и што Мектић не признаје Независни одбор, јер је његовим члановима истекао мандат.

Ранг-листа

Према ранг-листи коју је утврдио Независни одбор за позицију директора Дирекције за координацију полицијских тијела највише бодова је освојио актуелни директор Мирсад Вилић, а други на листи је Јасмин Гогић.

За замјенике директора на ранг-листи су првопласирани Реља Ковач, а слиједе Драган Продановић и Ранко Вуковић из српског, те Ивица Бошњак из хрватског народа.

За директора Граничне полиције предложен је поново Зоран Галић, који је једини кандидат, а за његовог замјеника Фахрудин Халач, Јасмин Гогић и Енсад Корман. За замјеника директора СИПА поново је предложен Ђуро Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана