Sukob u vlasti BiH zakočio reforme

Željka Domazet
Sukob u vlasti BiH zakočio reforme

Sarajevo - BiH od 2016. godine pravi odlučne iskorake na evropskom putu, ali je dinamika reformi u proteklih 18 mjeseci usporena, rekao je juče komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han u video-poruci povodom objavljivanja izvještaja Evropske komisije o napretku u BiH.

Izvještaj je juče specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark zvanično uručio zamjeniku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi.

- U protekle tri godine od usvajanja Reformske agende primijetio sam ohrabrujuće znakove koji su doveli do pozitivnog zamaha u kredibilnosti zemlje kao međunarodnog partnera. Ipak, dinamika reformi u BiH u proteklih 18 mjeseci je usporena i zemlji prijeti opasnost od povratka obrascu u kojem su lični i stranački politički interesi ispred interesa građana - istakao je Han.

On je ocijenio da su to vjerovatno prvi znaci predizborne kampanje za opšte izbore u oktobru, ali i upozorio da izbori ne smiju biti korišćeni kao izgovor za ucjenjivanje u evropskim težnjama BiH.

- Od vlasti u BiH očekujemo da obezbijede održavanje izbora i nesmetano sprovođenje izbornih rezultata, što podrazumijeva i iznalaženje rješenja za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH - istakao je Han.

U izvještaju Evropske komisije navedeno je da je na nivou BiH s izuzetkom nekoliko reformi i posebno usvajanja izmjena Zakona o akcizama sprovođenje reformi kasnilo zbog nedostatka dogovora između članova vladajuće koalicije.

- Na usvajanje zakona proisteklih iz Reformske agende negativno su uticale tenzije između vladajućih stranaka i opstrukcije od strane opozicionih stranaka u parlamentima na nivou BiH i entiteta. To je dovelo do usporavanja tempa reformi. Reformska agenda je efikasno sprovođena kada su entiteti i BiH sarađivali na koordinisan način - piše u izvještaju.

Han je kazao da mu je drago što EU priprema detaljno mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Uniji i uvjerava da će EU na tom putu nastaviti da pruža BiH smjernice u političkom smislu i izdašnu finansijsku podršku.

- Stabilnija, demokratska i prosperitetna BiH u ujedinjenoj i snažnoj Evropi cilj je na čijem ostvarenju rade svi. Ne sumnjajte da će vas EU nastaviti podržavati na svakom koraku ovog puta. Evropski put je jedinstvena prilika da BiH unaprijedi ekonomske prilike i životni standard građana. Građani ne smiju dopustiti da takva prilika bude propuštena ili oslabljena zbog ličnih ili stranačkih političkih interesa - istakao je Han.

Bevanda je poslije preuzimanja izvještaja naglasio da se osnovne primjedbe u dokumentu odnose na pitanja u vezi sa kojima nije bilo dijaloga i političke odgovornosti da stvari budu pomjerene sa mrtve tačke.

- Takvo je pitanje izmjena Izbornog zakona BiH, iako je potrebno da budu organizovani opšti izbori u oktobru i obezbijeđeni uslovi za sprovođenje rezultata. Vremena je sve manje za taj posao, ali ne smijemo odustati - kazao je Bevanda i dodao da BiH ne smije odustati od evropskog puta, kao što se nije odustalo ni od dogovora o mehanizmu koordinacije, koji je olakšao komunikaciju unutar BiH i ojačao veze sa evropskim institucijama.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić istakao je da je izvještaj potvrdio da je postignut napredak, ali je ponovo konstatovano da su političke opstrukcije usporile sprovođenje reformi. Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac je izjavio da su evropski zvaničnici priznali da Savjet ministara predstavlja propali projekat koji u protekle tri i po godine nije donio ništa dobro građanima BiH, a pogotovo Srpske.

- Izvještaj nije pozitivan, a među zemljama zapadnog Balkana BiH se nalazi na posljednjem mjestu procesa proširenja EU - rekao je Košarac.

Pravosuđe

U izvještaju je navedeno da je postignut napredak u pravosuđu, ali da reforme napreduju sporim tempom.

- Izmjene Zakona o krivičnom postupku treba da budu u skladu s međunarodnim standardima i ne bi trebalo da ugroze sposobnost institucija da rješavaju slučajeve organizovanog kriminala, korupcije i drugih izazova za vladavinu prava - piše u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana