Sukob demobilisanih boraca i policije na ulicama Sarajeva

nezavisne.com
Sukob demobilisanih boraca i policije na ulicama Sarajeva

Sarajevo - Više stotina demobilisanih boraca blokiralo je glavnu saobraćajnicu u Sarajevu, tačnije Obalu Kulina bana, nakon čega je došlo do incidenta sa policijom.

Borci se okupljaju ispred zgrade federalnog Parlamenta, i navode da su ih policajci dočekali naoružani do zuba kako bi ih razbili u manje grupe i spriječili okupljanje ispred Parlamenta. Bivši borci pozivaju i građane da im se pridruže.

Drago Grbavac, predsjednik udruženja “Zaboravljeni branitelji HVO-a” je za “Nezavisne” rekao da je policija zaustavila četiri autobusa demobilisanih boraca koji su krenuli iz Tuzle, da je sramotno da su policajci danas gazili zastave BiH i ratne zastave BiH.  “ Ne znam šta je sa ovom djecom u policiji, svako od nas može im biti otac, a oni nas tukli po ulici”, rekao je Grbavac. On je naveo da je 10 bivših boraca ostalo na Kliničkom centru zbog povreda, da ih ima sigurno još, ali da ne zna kakve su povrede i u kakvom su stanju. Takođe je naveo da bivši borci ostaju ispred zgrade federalnog Parlamenta do daljnjeg.

Oko stotinjak boraca se okupilo ispred zgrade Predsjedništva BiH i uzvikuju “Lopovi, lopovi”. Nešto ranije borci su bili podijeljeni u tri grupe. Jedna je bila kod zgrade Parlamenta FBiH, druga grupa kod mosta na Čobaniji, a treća grupa, sa kojom je policija i došla u sukob se trenutno kreće od Vijećnice prema Skenderiji glavnom ulicom. Navodno je 30 bivših boraca povrijeđeno.

Policija je razgovarala s bivšim borcima te ih pokušava smiriti. Na pitanje policiji zašto su koristili silu, odgovorili su da su pojedini borci posjedovali metalne šipke.

Grupa demobilisanih boraca iz Bihaća kaže da su došli nenaoružani, a da ih je policija u Saraajevu u dočekala naoružana do zuba.

“Mi da smo htjeli da se tučemo donijeli bi oružje, ali onda bi sigurno bilo više mrtvih policajaca. Jedan od boraca iz Hadžića, Uzeir Maslo, kaže da je prišao nekim borcima koji su krvavi ležali na ulici, kako bi im pomogao, ali onda ga je jedan od policajaca udario kundakom puške u stomak. “ Da sam imao bombu, sigurno bi je bacio na njih”, rekao je Uzeir.

Nakon što je policija iskoristila suzavac nekoliko boraca je zatražilo pomoć, jer im je pozlilo, neki su padali u nesvijest. Na terenu su dvije ekipe hitne pomoći, a kako javlja novinar “Nezavisnih” veliki broj boraca je povrijeđen u sukobu sa policijom, odnosno pripadnicima specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo.

Mujo Porobić, jedan od demobilisanih boraca tvrdi da ga je specijalna policija tukla i udarala štitovima, nakon čega je potražio pomoć od Hitne pomoći , ali kada je rekao da su ga tukli policajci, medicinari su mu rekli “nije te tukla policija” pa je pomoć odbio jer se plašio. Kako navodi novinar “Nezavisnih novina”, policija je više puta upotrijebila suzavac, sukobila se sa borcima a i ma i nekoliko novinara koji su povrijeđeni prilikom bacanja suzavca.

Prvobitno je bila blokirana saobraćajnice pred zgradom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, da bi potom krenuli u šetnju drugom stranom Miljacke i blokirali Obalu Kulina bana. Tu je došlo do incidenta između demobilisanih boraca i policije, u kojem je policija koristila suzavac.

Pet autobusa iz Tuzlanskog kantona je krenulo prema Sarajevu i već su na Karauli, a iz Mostara je takođe krenula jedna grupa demobilisanih boraca.

Podsjećamo, danas je istekao rok koji su borci dali predstavnicima vlasti da zakažu hitnu sjednicu oba Doma Parlamenta FBiH, gdje će se razmatrati samo jedna tačka dnevnog reda - Usaglašavanje amandmana na Zakon o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica.

Borci traže borački dodatak, objavu registra boraca i ukidanje finansiranja boračkih udruženja. Oni su zatražili da do danas budu zakazane sjednice oba doma Parlamenta s ovim zakonom na dnevnom redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana