Sukob SIPA i FUP-a zbog slučaja Leutar

G. M.
Sukob SIPA i FUP-a zbog slučaja Leutar

Sarajevo - Incident između pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i službenika Federalne uprave policije (FUP) nedavno je za dlaku izbjegnut, a do problema je došlo kada su inspektori SIPA, uz pisanu naredbu Kantonalnog tužilaštva iz Sarajeva, zatražili od FUP-a ustupanje dokumentacije o ubistvu zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova Joze Leutara.

Penzionisani visokopozicionirani službenik FUP-a Jozo Anđić kaže da je sukob jedva izbjegnut i da SIPA nije došla do traženih dokumenata.

- Pripadnici FUP-a opstruisali su realizovanje naredbe na razne načine. Zato SIPA još ne posjeduje tu dokumentaciju. To govori da je u ovom slučaju i dalje prisutna opstrukcija s ciljem prikrivanja organizatora i izvršilaca atentata - kaže Anđić.

U SIPA su izbjegli da odgovore na pitanje da li su došli do dokumenata i da li je bilo problema.

- U dosadašnjoj ostvarenoj službenoj saradnji sa drugim policijskim agencijama sve mjere i radnje se poduzimaju u skladu sa važećim zakonskim propisima i potpisanim sporazumom o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji - rekli su u SIPA.

Direktor FUP-a Dragan Lukač tvrdi da je dokumentacija predata SIPA i da nije bilo problema. Uključivanje SIPA u istragu ubistva Leutara zatražilo je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevo kojem je taj predmet proslijedilo Tužilaštvo BiH. Leutar je ubijen 16. marta 1999. godine u Sarajevu, kada je pod njegovim službenim automobilom aktivirana eksplozivna naprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana