Сукоб SIPA и ФУП-а због случаја Леутар

Г. М.
Сукоб SIPA и ФУП-а због случаја Леутар

Сарајево - Инцидент између припадника Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) и службеника Федералне управе полиције (ФУП) недавно је за длаку избјегнут, а до проблема је дошло када су инспектори SIPA, уз писану наредбу Кантоналног тужилаштва из Сарајева, затражили од ФУП-а уступање документације о убиству замјеника федералног министра унутрашњих послова Јозе Леутара.

Пензионисани високопозиционирани службеник ФУП-а Јозо Анђић каже да је сукоб једва избјегнут и да SIPA није дошла до тражених докумената.

- Припадници ФУП-а опструисали су реализовање наредбе на разне начине. Зато SIPA још не посједује ту документацију. То говори да је у овом случају и даље присутна опструкција с циљем прикривања организатора и извршилаца атентата - каже Анђић.

У SIPA су избјегли да одговоре на питање да ли су дошли до докумената и да ли је било проблема.

- У досадашњој оствареној службеној сарадњи са другим полицијским агенцијама све мјере и радње се подузимају у складу са важећим законским прописима и потписаним споразумом о међусобном пружању помоћи и оперативној сарадњи - рекли су у SIPA.

Директор ФУП-а Драган Лукач тврди да је документација предата SIPA и да није било проблема. Укључивање SIPA у истрагу убиства Леутара затражило је Кантонално тужилаштво у Сарајево којем је тај предмет прослиједило Тужилаштво БиХ. Леутар је убијен 16. марта 1999. године у Сарајеву, када је под његовим службеним аутомобилом активирана експлозивна направа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана