Судско вијеће одбацило захтјев Караџића за новим суђењем

Агенције
Судско вијеће одбацило захтјев Караџића за новим суђењем

Хаг - Судско вијеће Хашког трибунала одбило је захтјев првог предсједника Републике Српске Радована Караџића да његово суђење почне изнова због кашњења у објелодањивању доказа Хашког тужилаштва, јер оптужени није "доказао да су кашњења Тужилаштва негативно утицала на одбрану".

"Вијеће је предузело више мјера да осигура да припреме оптуженог за суђење нису успорене и да кумулативни ефект кашњења у објелодањивању доказа није компромитовао његово право на поштено суђење", наводи се у одлуци судије О-Гон Квона, који је одбацио захтјев Караџића.

У одлуци се додаје да је у складу са тим Вијеће неколико пута прекинуло суђење, одгодило саслушање свједока, наредило Тужилаштву да објелодани све доказе и захтијевало извјештаје о објелодањивању.

Караџић је затражио да његово суђење почне изнова, јер Хашко тужилаштво стално касни с објелодањивањем доказа одбрани.

Тужиоци су одговорили да Караџић увеличава проблем с кашњењем објелодањивања доказа и да његов захтјев због тога треба бити одбачен.

Тражећи ново суђење, оптужени у ствари тражи поново позивање свих свједока, наводи се у одлуци.

"Иако је оптужени поднио више захтјева за поновним позивањем свједока на основу кршења процедуре објелодањивања доказа Тужилаштва, он ниједном није доказао да је објелодањени материјал био од таквог значаја да је потребно поново позивати свједоке", наводи се у одлуци.

Након што је исту одлуку донијело у септембру прошле године, ово је други пут да је Судско вијеће одбило Караџићев захтјев за ново суђење због проблема с објелодањивањем доказа.

Доказни поступак на суђењу Караџићу завршен је ове године, а изношење завршних ријечи заказано је за 29. септембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана