Судско вијеће: Није било геноцида у шест општина, у Сребреници јесте

Срна
Судско вијеће: Није било геноцида у шест општина, у Сребреници јесте

Хаг - Судско вијеће Хашког трибунала утврдило је да није било геноцидне намјере у општинама Кључ, Котор Варош, Сански Мост, Приједор, Власеница и Фоча током рата у БиХ, саопштено је током читања пресуде некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу.

Закључено је да је циљана група, која је убијена токо рата, била „релативно мали дио Бошњака у цјелини“, због чега није закључено да је циљ био њихово уништење у цјелини.


Вијеће је нашло да је над Бошњацима у Сребреници почињен генцодид, као и да је постојала намера Сарајевско-романијског корупса да се гранатира Сарајево и шири терор и терорисање становништва, да су почињена убиства, противправни напади на цивиле, убиство као злочин против човјечности.

Вијеће је, према ријечима судије Алфонса Орија, закључило и да су припадници Војске Републике Српске узели припаднике УНПРОФОР-а за таоце 1995. године.

Што се тиче свеобухватног удруженог злочиначког подухвата, Вијеће је закључило да је од 1991. до краја новембра 1995. постојао удружени злочиначки подухват с циљем да се трајно уклоне Бошњаци и Хрвати са територије БиХ на коју су Срби полагали право и то путем прогона, истребљивања, убиства, нехуманих дјела присилног премјештања и депортације.

Констатовано је да докази не иду у прилог закључку да је кривично дјело геноцида било дио циља свеобухватног удруженог злочиначког подухвата.

Генерал Младић је уз осмијех слушао оптужбе за Сребреницу. Одмахивао је главом када је Вијеће тврдило да су он и Радован Караџић имали намјеру да Сребреницу претворе у српску територију.

Прије уласка у судницу генерал Младић се прекрстио, а на реверу носи „Наталијину рамонду“ у знак сјећања на Дан примирја у Првом свјетском рату, 11. новембар, дан када су силе Антанте потписале примирје са Њемачком и тиме окончале рат.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвијет „Наталијине рамонде“, угрожене врсте у Србији. Овај цвијет у ботаници је познат и као цвијет феникс. Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недјељи која претходи празнику, као и на сам дан празника.

У Хашком трибуналу у току је пауза на захтјев генерала Младића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана