Судови почастили криминалце

Ведрана Кулага
Судови почастили криминалце

Сарајево - Судови у БиХ лани су махом изрицали условне казне или преступнике слали иза решетака на годину и мање, показују најновији подаци из централне евиденције коју води Министарство правде БиХ.

Централна база података о пресуђеним предметима за кривична дјела прописана чланом 407. Закона о кривичном поступку БиХ постоји од 2007. године. Домаћи судови су обавезни да на ту адресу достављају правоснажне пресуде за кривична дјела прављења и стављања у оптицај фалсификованог новца, неовлашћене производње, прерађивања и продаје опојних дрога те отрова, трговине бијелим робљем, производње и растурања порнографских списа као и о другим дјелима у погледу којих се међународним уговорима предвиђа централизација података.

У информацији о пресуђеним предметима је наведено да је од 2016. до 2018. године евидентирано 1.170 пресуда, а само лани је достављено њих 385 против 435 особа. За “искориштавање дјетета или малољетника ради порнографије” и “кријумчарење људи” достављене су по три пресуде док је по једна достављена за дјела “међународно врбовање ради проституције”, “навођење на проституцију” и “трговина људима”.

Због “израде, набавке, посједа, продаје и давања на употребу средстава за фалсификовање” стигло је 13, а за “прање новца” двије пресуде. Највећи број пресуда достављених лани односио се на неовлашћену производњу и стављање у промет опојних дрога те омогућавање уживања опојних дрога – 359, а није било пресуда за тероризам и финансирање тероризма те отимице.

Највише је изречено условних казни, односно око 40 одсто, што је био случај и ранијих година, док се на казне које прелазе три године односи свега два одсто пресуда. Подаци показују да је број предмета и пресуђених особа за злоупотребе опојних дрога изузетно велики, што указује на озбиљан проблем јер је број осуђених за та дјело много већи од укупног броја пресуђених за друга дјела уписана у регистар.

- За неовлашћену производњу и стављање у промет опојних дрога изречено су 404 казне, од којих је 159 условних осуда, 16 новчаних казни а остатак су казне затвора од три мјесеца до више од три године што је досуђено за само  шест лица - казали су у Министарству и додали да је било случајева да су затворске казне замијењене радом за опште добро.

Надлежни истичу и да је евидентан висок број осуђених старости од 18 до 29 година, на шта су указивали и подаци из ранијих пресјека.

- Ова централизација података представља користан и важан инструмент. Законодавац је снажно осудио понашања потенцијалних починилаца за та кривична дјела, изражавајући то кроз предвиђање прилично оштрих казни, те се, евентуалним увођењем строжих казни неће постићи јачи ефекат одвраћања од чињења кривичних дјела, а судови су надлежни да користе репресију коју им је на диспозицију ставио законодавац - кажу у Министарству правде БиХ. 

Обавеза о централизацији података, казали су, нема за циљ само бројчано исказивање предмета него се на основу тих података могу радити анализе на основу којих се може и треба дјеловати на смањење криминала.

Пресуде по години доставе

2018.                    385

2017.          376

2016.          409

 

 

Изречене казне у 2018.

Кривично дјело           казне

Дроге                                      404

Фалсификовање            17

Кријумчарење              6

Прање новца                          3

Искориштавање

дјеце за порнографију  3

Навођење на                           2       

проституцију

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана