Suđenje Mladiću: Svjedok nije vidio zlostavljanje

SRNA
Suđenje Mladiću: Svjedok nije vidio zlostavljanje

Beograd - Zoran Kovačević, svjedok odbrane u procesu protiv generala Ratka Mladića, izjavio danas na suđenju u Haškom tribunalu da nije vidio zlostavljanje muslimanskih civila u Potočarima.

Kovačević, koji je bio komandir jedne od četa Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske, posvjedočio je da je sa jedinicom bio u Potočarima 12. jula 1995. godine, gdje je zatekao veliki broj muslimana iz Srebrenice.

On je naglasio da tu nije vidio da srpski vojnici zlostavljaju civile ili odvajaju muškarce od porodica, kako je to navedeno u optužnici.

Kovačević je potvrdio da je u Potočarima sreo generala Mladića, koji mu je naložio da sa jedinicom produži van Potočara.

Svjedok je naveo da se njegova četa, poslije kraćeg zadržavanja, povukla u šumu iznad Potočara, gdje je ostala tri naredna dana.

Kovačević je ispričao da je 15. jula 1995. godine njegova jedinica upućena kao ispomoć Zvorničkoj brigadi Vojske Republike Srpske u borbi sa kolonom pripadnika takozvane Armije BiH, koja je pokušavala da se iz obruča oko Srebrenice probije ka Tuzli.

On je negirao izjavu Nedžibe Salihović, koja je u ranijem iskazu navela da je Kovačević učestvovao u odvođenju muškaraca, među kojima je bio i njen muž Rifat.

Kovačević je potvrdio da je poznavao Salihoviće, ali je naglasio da niko iz Bratunačke brigade nije učestvovao u razdvajanju porodica i evakuaciji civila, osim Momira Nikolića, koji je pred Tribunalom priznao krivicu i postao ključni svjedok tužilaštva.

Na sugestiju tužilaštva da je iz šume u okolini Potočara morao čuti pucnje u selu i vidjeti autobuse i kamione kojima su muslimani transportovani, Kovačević je istakao da "pucnjave nije bilo".

"Oprostite, pucnjave nije bilo, ja sam bio tamo...Dolazili su cijelu noć autobusi, kamioni i teretna vozila, to sam čuo, ali nisam mogao vidjeti od drveća", rekao je Kovačević.

Suđenje se nastavlja sutra izjavama svjedoka odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana