Суђење Младићу: Свједок није видио злостављање

СРНА
Суђење Младићу: Свједок није видио злостављање

Београд - Зоран Ковачевић, свједок одбране у процесу против генерала Ратка Младића, изјавио данас на суђењу у Хашком трибуналу да није видио злостављање муслиманских цивила у Поточарима.

Ковачевић, који је био командир једне од чета Братуначке бригаде Војске Републике Српске, посвједочио је да је са јединицом био у Поточарима 12. јула 1995. године, гдје је затекао велики број муслимана из Сребренице.

Он је нагласио да ту није видио да српски војници злостављају цивиле или одвајају мушкарце од породица, како је то наведено у оптужници.

Ковачевић је потврдио да је у Поточарима срео генерала Младића, који му је наложио да са јединицом продужи ван Поточара.

Свједок је навео да се његова чета, послије краћег задржавања, повукла у шуму изнад Поточара, гдје је остала три наредна дана.

Ковачевић је испричао да је 15. јула 1995. године његова јединица упућена као испомоћ Зворничкој бригади Војске Републике Српске у борби са колоном припадника такозване Армије БиХ, која је покушавала да се из обруча око Сребренице пробије ка Тузли.

Он је негирао изјаву Неџибе Салиховић, која је у ранијем исказу навела да је Ковачевић учествовао у одвођењу мушкараца, међу којима је био и њен муж Рифат.

Ковачевић је потврдио да је познавао Салиховиће, али је нагласио да нико из Братуначке бригаде није учествовао у раздвајању породица и евакуацији цивила, осим Момира Николића, који је пред Трибуналом признао кривицу и постао кључни свједок тужилаштва.

На сугестију тужилаштва да је из шуме у околини Поточара морао чути пуцње у селу и видјети аутобусе и камионе којима су муслимани транспортовани, Ковачевић је истакао да "пуцњаве није било".

"Опростите, пуцњаве није било, ја сам био тамо...Долазили су цијелу ноћ аутобуси, камиони и теретна возила, то сам чуо, али нисам могао видјети од дрвећа", рекао је Ковачевић.

Суђење се наставља сутра изјавама свједока одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана