Судије штите бошњачке команданте

Жељка Домазет
Судије штите бошњачке команданте

Сарајево - Из образложења срамне пресуде Суда БиХ којом је Елфета Весели осуђена на само десет година затвора, а њен надређени Сакиб Халиловић, као командант Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, Армије РБиХ потпуно ослобођен одговорности за брутално убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића 1992. код Зворника, јасно се види да је трочлано вијеће више пажње посветило заштити ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, него кажњавању убица српског дјечака.

Тврди ово саговорник “Гласа Српске” одлично упућен у дешавања и начин функционисања Суда БиХ, истичући да је образложење пресуде писано са намјером да се деградира заштићени свједок “С1” у овом процесу.

Како наводи, тај исти заштићени свједок судијама је био вјеродостојан у осуђујућој пресуди припаднику Армије РБиХ Изету Арифовићу, а није био вјеродостојан у процесу против Арифовићевог команданта Орића који је окончан његовим ослобађањем.

- Судским и правничким вратоломијама судије су дале немушто, неразумно, а може се рећи и нелогично образложење да Халиловић није крив. Суд је у образложењу пресуде навео да није било елемената за које би он био осуђен по командној одговорности, а тај исти суд у предмету Менсур Ђакић и други на идентичној правној квалификацији донио је пресуду којом је Ђакић осуђен. Оптужница је и у једном и у другом предмету подигнута на потпуно идентичном институту командне одговорности. Ово је још једна потврда да се Суд БиХ не води истим аршинима у идентичним правним стварима и да пресуда за иста кривична дјела зависи од вијећа до вијећа - каже саговорник “Гласа Српске”.

Он додаје да је судија Дарко Самарџић био предсједавајући судског вијећа које је ослободило Сакиба Халиловића, као и члан судског вијећа које је по истом основу осудило Ђакића.

- Судија Самарџић је покушао у образложењу пресуде да објасни да би Халиловић био крив само да је убиство дјечака наредио или га сам извршио. Међутим, све оно у чему није пронашао елементе командне одговорности у овом предмету, јесте прије неколико мјесеци у пресуди команданту Првог батаљона 108. бригаде ХВО-а Босанска Посавина Менсуру Ђакићу. Додуше, и Ђакић је осуђен на мизерну двогодишњу затворску казну, нижу чак и од законског минимума, али је за разлику од Халиловића ипак проглашен кривим по командној одговорности - каже наш саговорник.

Патолог из Београда Зоран Станковић рекао је да пресуда Суда БиХ Елфети Весели није адекватна, с обзиром на то да је убијен на монструозан и суров начин и да је у задњим тренуцима живота претрпио веома тешке патње и бол. Станковић, који је радио обдукцију тијела дјечака Слободана и свједочио пред Судом БиХ у процесу против Веселијеве, рекао је да се нада да ће тужилац у другостепеном поступку тражити повећање казне против ње, али и кажњавање њеног старјешине Сакиба Халиловића.

Представници удружења српских жртава из протеклог рата и званичници из Републике Српске слажу се у оцјени да је пресуда Веселијевој и ослобађање Халиловића још један доказ пристрасности правосуђа на нивоу БиХ којем је националност жртава и џелата главна одредница за одлуке.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је казна која је изречена Елфети Весели срамна, истичући да су људи пресуђивани на много веће казне за дјела која не дјелују ни близу тако застрашујуће.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић сматра да је крајње вријеме, да се не само причом, него и дјелом, одговори на оволику количину неправде.

- Убити дијете и добити десет година је срамотно. Па, већа се казна добије када се опљачка нека продавница. Што је још горе, све то је гледао тај њен командант, а ослобођен је било какве одговорности - огорчена је предсједница Удружења жена жртава рата РС Божица Живковић-Рајилић.

Веселијева ће у притвору сачекати правоснажну пресуду јер јој је продужен притвор за девет мјесеци, а жалбе су најавили и Тужилаштво БиХ, али и Мирна Делалић, адвокат Елфете Весели.

 Свједочење “С1”

Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић у завршној ријечи на суђењу Весели и Халиловићу рекао је да је свједок “С1” био очевидац убиства.

- “С1” је видио да Елфета убија дијете, да му је прво ножем нанијела повреде у предјелу врата, а потом пуцала у главу. Патолог Зоран Станковић потврдио је да је дјетету била нанесена прострелна рана у предјелу главе из ватреног оружја, те да су на дјечаку биле и двије повреде нанесене оштрим предметом. Свједочење свједока “С1” и налаз вјештака Станковића се потпуно слажу - казао је тада Јањић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана