Судије признале пропуст, али заштитиле Федерацију

Жељка Домазет
Судије признале пропуст, али заштитиле Федерацију

Сарајево - Уставни суд БиХ одбио је јуче као неоснован захтјев 30 посланика Народне скупштине РС за оцјену уставности свих закона и осталих општих правих аката које је усвојио Парламент ФБиХ од његовог конституисања послије избора одржаних у октобру 2014. године.

Посланици Народне скупштине РС затражили су доношење привремене мјере којом би била обустављена примјена тих закона и осталих општих правних аката, те да буде забрањен рад Дома народа Парламента ФБиХ све док у њему не буде остварена конститутивност Срба у пуном капацитету. Они су навели да због непопуњености Клуба српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ, делегати из реда српског народа нису у могућности да покрену механизам заштите виталног националног интереса. Умјесто 17 делегата из српског народа, како је прописано Уставом ФБиХ, Клуб делегата српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ чини 13 делегата. Четири делегатска мјеста у Клубу српског народа нису попуњена.

Уставни суд БиХ је саопштио да нису постојале било какве уставне нити законске препреке да оспорени закони буду усвојени у Дому народа Парламента ФБиХ и да је делегатима Клуба српског народа било омогућено да покрену механизам заштите виталног националног интереса у оквиру њиховог постојећег броја.

- Уставни суд БиХ је закључио да су оспорени закони донесени у складу са одредбама Устава Би Х и Међународне конвенције о уклањању свих облика расне дискриминације. Нису постојале уставне, законске или препреке из Пословника да оспорени закони буду усвојени у Дому народа Парламента ФБиХ, те да Клубу делегата српског народа није онемогућено остваривање права на покретање механизма за заштиту виталног националног интереса. Сходно томе, Уставни суд БиХ закључује да Клубу делегата српског народа није онемогућена једнакост у уживању политичких права, као и да у Дому народа Парламента ФБиХ није дат привилегиран положај ниједном од конститутивних народа, а ни осталима - навео је Уставни суд.

Истакнуто је да у ФБиХ не постоји уставни и законски механизам који би гарантовао попуњавање Дома народа Парламента ФБиХ бројем делегата из сваког конститутивног народа и осталих одређеним Уставом, те да то оставља могућност да не буде изабран утврђени број делегата.

- Уставни суд БиХ наглашава да то, у сваком случају, не ослобађа надлежне власти од потребе да пронађу механизам који ће обезбиједити конституисање Дома народа Парламента ФБиХ у пуном саставу - истакнуто је у саопштењу.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Радован Вишковић рекао је да је одлука Уставног суда очекивана имајући у виду њихове раније ставове.

- У образложењу одлуке наводе да одбијају захтјев и да права Срба нису нарушена, а истовремено позивају власти у ФБиХ да попуне Клуб Срба. Тиме сами себе демантују и биће занимљиво видјети како се гласало о тој одлуци и увјерен сам да је и она донесена прегласавањем. Сматрам да нису били у позицији да донесу другачију одлуку јер би практично значило да би и избор Владе ФБиХ и сви закони били неуставни па би самим тим Федерацију довели у неку врсту хаоса. Овом одлуком су нашли некакво соломонско рјешење - рекао је Вишковић и додао да је апелација постигла циљ.

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је прије објављивања одлуке Уставног суда да очекује да оцијени неуставним законе и опште правне акте које је Парламент ФБиХ усвојио послије избора 2014. године ако судије буду одлучивале у складу са правним чињеницама. Све друго, казао је Ђокић, представља селективно право.

Свечана изјава

На почетку сједнице свечану изјаву пред Уставним судом БиХ дао је судија Ђовани Грасо из Италије.

Њега је предсједник Европског суда за људска права именовао након што је судији Констанци Грев престао мандат због навршених 70 година живота.

Попис

Уставни суд БиХ је одбацио као недопуштен захтјев предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младена Босића за оцјену уставности одлуке о усвајању јединственог програма обраде података пописа становништва. Судије су оцијениле да нису надлежне да о томе одлучују. Босић није одговарао на позиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана