Sudije jurišaju na čelo Suda BiH

Ž. D.
Sudije jurišaju na čelo Suda BiH

Sarajevo - Na konkurs za upražnjeno mjesto predsjednika Suda BiH koji je zatvoren u utorak do juče su pristigle prijave sedam kandidata, a šestoro su sudije tog suda.

Kako saznajemo prijavili su se Mira Smajlović, Ljiljana Lalović, Izo Tankić, Branko Perić, Dragomir Vukoje i Tihomir Lukeš. Prijavu je poslala i glavni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić. Kako stvari sada stoje najviše šansi za imenovanje ima Smajlovićeva koja je Bošnjakinja.

- Već 12 godina na čelu Suda BiH je bošnjački kadar. Ni ovoga puta to neće biti smetnja jer je Smajlovićeva miljenica aktuelnog predsjednika Suda Meddžide Kreso - rekao je sagovornik "Glasa Srpske" blizak pravosuđu.

Dodaje da najmanje šansi da bude izabran ima Perić iako ima sve reference.

- Njega u Sudu BiH smatraju za Dodikovog čovjeka koji je u Sudu BiH sa zadatkom da sruši Sud i Tužilaštvo BiH - rekao je naš sagovornik.

U Tužilaštvu BiH tvrde da se glavni tužilac Goran Salihović, koji je važio za favorita za ovu funkciju, nije prijavio na konkurs.

- Zbog započetih poslova i ozbiljne situacije u državi smatra potrebnijim da završi započete obaveze u Tužilaštvu BiH - rekao je portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

U VSTS-u kažu da je moguće da u narednim danima pristigne još prijava putem pošte i napominju da Kreso mandat ističe 26. januara 2017. i da očekuju da će konkursna procedura biti sprovedena do tada. Kreso je na poziciji predsjednika Suda BiH gotovo 12 godina u dva mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana