Судије и тужиоци под новом лупом

Ведрана Кулага
Судије и тужиоци под новом лупом

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ припремио је нова правила за оцјењивање рада судија и тужилаца, која би требало да ступе на снагу од наредне године, а коначан приједлог биће познат у новембру.

Нацрти критеријума и нацрт правилника за оцјењивање рада носилаца правосудних функција усвојени су на сједници која је одржана крајем септембра, а у ВСТС-у је у петак речено да се новим прописима у систем оцјењивања уводи аналитичка оцјена рада и повећава број извора за утврђивање оцјене како би била дата свеобухватна оцјена рада. Циљ надлежних је да критеријуми и правилник о поступку за оцјењивање буду усвојени на сједници која би требало да буде одржана 7. новембра 2018. године.

- Примјена нових критеријума и правилника почеће 1. јануара 2019. године, па ће рад носилаца правосудних функција у тој години бити праћен према новим прописима и на основу тога оцјењивање резултата рада биће спроведено на почетку 2020. године - казали су у петак у ВСТС-у.

Нацрти критеријума и правилника биће, додају, достављени свим носиоцима правосудних функција у БиХ да би их могли размотрити те ВСТС-у доставити образложене коментаре на њих.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија у петак није одговарао на телефонске позиве, а његова замјеница Ружица Јукић није задовољна предложеним правилима јер сматра да ће на крају додатно успорити рад правосуђа у БиХ.

- Свој став о томе сам рекла и на самој сједници, али сам била у мањини. Док не буде промијењен закон, неспроводљиви су. Правосудна заједница не зна, јер им нису достављени нацрти прије сједнице, о чему је ријеч. Врховни суд ће, на примјер, морати да уради оцјењивање свих окружних судова у РС. То је огроман посао који ће одузети доста времена, умјесто да се баве процесуирањем предмета. Дефинитивно нас чека застој у раду судова - рекла је Јукићева.

У ВСТС-у су казали да је на посљедњој сједници усвојен и закључак да ће усвојени нацрти критеријума и правилника, са укљученим коментарима и резервама који су истакнути на сједници, бити упућени Европској комисији како би изразила своје мишљење, али и да ће бити достављени свим судовима и тужилаштвима у БиХ.

Чланови ВСТС-а су на посљедњој сједници разматрали и тачку под називом “Појашњење радних резултата носилаца правосудних функција којима је за 2017. годину утврђена оцјена рада 'незадовољавајуће обавља судијску функцију' и 'задовољавајуће обавља судијску функцију'“.

Имовина

Пред суд јавности би од наредне године, након одређених опструкција, требало да дође и имовина судија и тужилаца у БиХ, а на основу недавне одлуке ВСТС-а. Информације о имовини судија и тужилаца јавност ће, ипак, моћи добити тек након што поднесе захтјев за приступ подацима по основу Закона о слободи приступа информацијама. Ти подаци неће, као што је то случај у већини земаља Европе и региона, по аутоматизму бити објављени на интернет страници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана