Sudije i tužioci ostaju kratkih rukava

nezavisne.com
Sudije i tužioci ostaju kratkih rukava

Banjaluka - Iako se radi o obavezi prema presudi Ustavnog suda BiH, sudije i tužioci na nivou BiH, barem zasad, ostaće kratkih rukava jer u parlamentu BiH nema većine koja će izglasati izmjene Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama, a kojim se sudijama i tužiocima uvode naknade za topli obrok, prevoz, smještaj i odvojen život.

O ovoj temi, između ostalog, u utorak bi se trebalo raspravljati na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma BiH, a dan kasnije i na sjednici tog doma.

"Lično ću glasati protiv toga jer tu mnogo šta treba mijenjati. Sudije i tužioci ionako su privilegovani i biraju se na doživotni mandat, a sad im za taj doživotni mandat treba davati naknade recimo za smještaj ili odvojeni život", rekao je Momčilo Novaković, član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH, dodajući da se od početka zalaže za cjelovito rješenje po pitanju tih naknada ne samo prema tužiocima i sudijama, već i prema svim ostalim imenovanim i izabranim zvaničnicima.

Podsjećanja radi, sudije i tužioci na nivou BiH kao i ostali zvaničnici nemaju naknade za topli obrok, prevoz, smještaj i odvojeni život s obzirom na to da sa zakonom koji definiše njihova primanja iz 2005. godine to pravo nisu dobili. Godinama kasnije tužioci i sudije su se "pobunili" i svoja prava potražili na sudu jer su smatrali da su diskriminisani, što je na kraju potvrdio i Ustavni sud BiH. Nakon te presude Savjet ministara BiH nekoliko puta je upućivao izmjene zakona, pokušavajući da sudijama i tužiocima uvede prava kao i ostalim zvaničnicima, međutim na sjednici parlamenta BiH to nikad nije dobilo potrebnu većinu. Jedan od tih prijedloga bio je da se sudijama i tužiocima uvedu naknade za odvojen život, prevoz, smještaj i topli obrok, ali da im se kao i ostalim zvaničnicima ukine pravo na regres, međutim protiv toga su se pobunile same sudije tvrdeći da praktično ono što "dobiju na mostu, izgube na ćupriji". Sadašnjim izmjenama sudije i tužioci zadržali bi pravo na regres, koji godišnje iznosi oko 2.200 KM.

"Taj zakon je već padao na parlamentu i sumnjam da će dobiti podršku. Praksa da se samo mijenja zarez ili nešto nebitno i da se onda ponovo upućuje u proceduru mora prestati. Ne vjerujem da će dobiti podršku. Parlament BiH se siluje zakonima koji ne mogu da prođu", rekao je Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog kluba u Predstavničkom domu BiH.

Za provođenje zakona koji će se uskoro naći pred poslanicima biće neophodno obezbijediti malo više od milion KM godišnje i to za prevoz na posao i s posla 202.000 KM, za topli obrok 572.000 KM, te 230.000 KM na ime naknada za odvojen život i smještaj, a koje bi prema sada dostupnim informacijama primalo 24 sudija i tužilaca.

"Kao opozicija mi ćemo glasati protiv, a i lično mislim da takav zakon ne treba podržati. Od početka se zalažem za to da sudije i tužioci moraju biti izjednačeni. Ne možemo jednima davati naknade i privilegije, a drugima ne, tako da to treba sve ujednačiti", rekao je Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana