Sudije i tužioci kršili pravila

Vedrana Kulaga
Sudije i tužioci kršili pravila

Sarajevo - Protiv sudija, tužilaca i stručnih saradnika u BiH lani su pokrenuta 33 disciplinska postupka zbog nepoštivanja pravila struke i nemara, pokazao je posljednji presjek stanja na terenu koji je uradila Kancelarija disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.

Ta kancelarija postupa po pritužbama koji dolaze sa strane, odnosno od zaposlenih u pravosuđu i ostalih, te na vlastitu inicijativu i odgovorna je za procjenu pravne valjanosti pritužbi, istraživanje navoda o povredi dužnosti sudija ili tužilaca, te za pokretanje disciplinskog postupka i zastupanje disciplinskih tužbi pred disciplinskim komisijama.

Na njihovu adresu od januara do kraja decembra 2018. godine stiglo je 895 pritužbi na rad zaposlenih u pravosuđu, što je za oko 17 odsto manje nego godinu ranije, a najviše ih je stiglo od stranaka u postupku.

Najčešći razlozi za podnošenje pritužbi, prema dosadašnjim analizama, jesu nezadovoljstvo donesenim sudskim, odnosno tužilačkim odlukama, te dužina trajanja postupaka.

Kancelarija je lani stavila tačku na ukupno 1.145 pritužbi, a osnovano ih je bilo 56, odnosno 4,9 odsto, što je manje od rekordnog udjela osnovanih pritužbi u iznosu od 7,2 odsto, koji je zabilježen u 2016. godini, ali je i dalje iznad desetogodišnjeg prosjeka, koji iznosi 3,4 odsto.

- Pokrenuta su 33 disciplinska postupka pred disciplinskim komisijama Savjeta i to protiv sedam tužilaca i 26 sudija, uključujući tri predsjednika suda i dva stručna saradnika osnovnih sudova - potvrđeno je “Glasu Srpske” u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Najčešći disciplinski prekršaj za koje su disciplinske komisije utvrdile odgovornost jeste “nemar i nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i to je potvrđeno u slučajevima koji se odnose na rad 12 sudija i tri tužioca.

- Disciplinske komisije su lani izrekle za 27 sudija i tužilaca ukupno 29 disciplinskih mjera, a za dvoje sudija su izrečene po dvije mjere - rekli su u VSTS-u.

Sudijama i tužiocima u BiH koji se lani nisu držali pravila izrečeno je najviše javnih i pismenih opomena, pojedinima je bila smanjena i plata, a neki su čak i razriješeni dužnosti. Disciplinski postupci pokretani su i ranijih godina na osnovu pritužbi koje su podnijele stranke u postupku, advokati i rukovodioci pravosudnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana