Судије и тужиоци кршили правила

Ведрана Кулага
Судије и тужиоци кршили правила

Сарајево - Против судија, тужилаца и стручних сарадника у БиХ лани су покренута 33 дисциплинска поступка због непоштивања правила струке и немара, показао је посљедњи пресјек стања на терену који је урадила Канцеларија дисциплинског тужиоца при Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ.

Та канцеларија поступа по притужбама који долазе са стране, односно од запослених у правосуђу и осталих, те на властиту иницијативу и одговорна је за процјену правне ваљаности притужби, истраживање навода о повреди дужности судија или тужилаца, те за покретање дисциплинског поступка и заступање дисциплинских тужби пред дисциплинским комисијама.

На њихову адресу од јануара до краја децембра 2018. године стигло је 895 притужби на рад запослених у правосуђу, што је за око 17 одсто мање него годину раније, а највише их је стигло од странака у поступку.

Најчешћи разлози за подношење притужби, према досадашњим анализама, јесу незадовољство донесеним судским, односно тужилачким одлукама, те дужина трајања поступака.

Канцеларија је лани ставила тачку на укупно 1.145 притужби, а основано их је било 56, односно 4,9 одсто, што је мање од рекордног удјела основаних притужби у износу од 7,2 одсто, који је забиљежен у 2016. години, али је и даље изнад десетогодишњег просјека, који износи 3,4 одсто.

- Покренута су 33 дисциплинска поступка пред дисциплинским комисијама Савјета и то против седам тужилаца и 26 судија, укључујући три предсједника суда и два стручна сарадника основних судова - потврђено је “Гласу Српске” у Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

Најчешћи дисциплински прекршај за које су дисциплинске комисије утврдиле одговорност јесте “немар и непажња у вршењу службених дужности” и то је потврђено у случајевима који се односе на рад 12 судија и три тужиоца.

- Дисциплинске комисије су лани изрекле за 27 судија и тужилаца укупно 29 дисциплинских мјера, а за двоје судија су изречене по двије мјере - рекли су у ВСТС-у.

Судијама и тужиоцима у БиХ који се лани нису држали правила изречено је највише јавних и писмених опомена, појединима је била смањена и плата, а неки су чак и разријешени дужности. Дисциплински поступци покретани су и ранијих година на основу притужби које су поднијеле странке у поступку, адвокати и руководиоци правосудних институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана