Sudije i tužioci ipak ostaju bez naknada

nezavisne.com
Sudije i tužioci ipak ostaju bez naknada

Sarajevo - Sudije i tužioci pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine ostaće bez naknada za topli obrok, prevoz i smještaj, bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH da im se ta prava uvedu.

Naime, Klub Srba u Domu naroda, na sjednici održanoj u ponedjeljak, "srušio" je zakon o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji je ranije dobio podršku u Predstavničkom domu i čijim usvajanjem bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH, pišu Nezavisne novine.

Zbog ovakve odluke, narednih mjeseci mogu se očekivati tužbe sudija i tužilaca protiv BiH, koji će, kao i ranije, tražiti isplatu naknada za topli obrok, prevoz i smještaj.

"Iz političkih razloga nismo podržali zakon, zbog ukupnih odnosa prema pravosuđu. Iz izvještaja koji mi imamo iz RS to ne bi bilo ujednačavanje plata svih zaposlenih u pravosudnim institucijama, posebno ako se uzmu u obzir različite norme", rekao je Dragutin Rodić, DNS-ov delegat Kluba Srba u Domu naroda parlamenta BiH.

On kaže da će sudije i tužioci vjerovatno tražiti zaštitu na sudu, ali da zakon mora ponovo na usaglašavanje, čime će se, kako kaže, po svemu sudeći, baviti novi saziv Savjeta ministara BiH.

Podsjećanja radi, izmjene Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH uslijedile su nakon odluke Ustavnog suda BiH da je raniji zakon u suprotnosti s Ustavom BiH.

Ocjenu ustavnosti tražio je Sud BiH jer su smatrali da se radi o diskriminaciji s obzirom na to da sudije i tužioci, prema ovom zakonu, nisu imali pravo na naknadu za topli obrok, prevoz i smještaj, kao i zaposleni u institucijama BiH.

Nakon ove odluke Ustavnog suda sa oko godinu dana zakašnjenja, predložen je novi zakon, koji im uvodi ove naknade, ali istovremeno praktično ukida regres, koji je zaposlenima u institucijama BiH simboličnih jednu KM, a koji u slučaju sudija i tužilaca iznosi oko 2.200 KM.

Nakon ovog prijedloga, Meddžida Kreso, predsjednik Suda BiH, pisala je parlamentarcima BiH i zbog izjednačavanja sa ostalim zaposlenima u institucijama BiH, odnosno zbog prijedloga u zakonu da se regres sudijama i tužiocima reguliše podzakonskim aktom i ponovo najavila tužbe protiv BiH.

"Navedenim amandmanom, izvjesno je, dovode se u pitanje postojeće plate, odnosno primanja sudija i tužilaca u Sudu i Tužilaštvu BiH, što je u suprotnosti sa međunarodnim standardima o nezavisnosti sudstva i sudijske nezavisnosti", napisla je Kreso upozoravajući parlamentarce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana