Sudije i tužioce čeka gušće sito

Svjetlana Šurlan
Sudije i tužioce čeka gušće sito

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH planira da do kraja godine predloži izmjene Zakona o VSTS-u, poboljša metode selekcije i izbora članova tog tijela, ali i pooštri kriterijume za imenovanje sudija i tužilaca i unaprijedi ocjenjivanje njihovog rada.

Akcionim planom koji je usvojio VSTS definisano je unapređenje integriteta, upravljanja i odgovornosti, te povećanje efikasnosti istraga i rada na predmetima organizovanog kriminala i korupcije.

- Posebnu pažnju treba posvetiti kriterijumima koji će omogućiti donošenje ocjene o kvalitetu rada sudija i tužilaca i pitanjima u vezi sa dodatnim sudijama, stručnim saradnicima, nacionalnom balansu i promjeni nacionalnog izjašnjenja sudija i tužilaca - istaknuto je u akcionom planu.

U VSTS-u su istakli da je neophodno ojačati Kancelariju disciplinskog tužioca i njegov rad učiniti efikasnijim i transparentnijim i izmijeniti propise o sukobu interesa.

- Naročita pažnja biće posvećena pravilima koja se tiču provjere imovinskih kartona članova VSTS-a, sudija i tužilaca, a treba pokrenuti inicijativu za ocjenu pravnog okvira naročito u vezi sa objavljivanje kartona - navodi VSTS koji je akcionim planom predvidio da bude razmotrena i potreba dorade disciplinskih mjera i podjela prekršaja na teže i lakše.

Kada je riječ o neriješenim predmetima, predviđeno je da do kraja godine broj predmeta starijih od osam godina treba da bude smanjen za sedam odsto. Planirano je da do kraja iduće godine u tužilaštvima bude zaposleno dodatno osoblje koje će rješavati stare predmete i da bude spriječeno kršenje prava na suđenje u razumnom roku. U VSTS-u su istakli da će insistirati da do kraja 2016. u saradnji sa vlastima bude sistemski riješen problem komunalnih predmeta, odnosno izmijenjen zakon.

U dokumentu je definisano da treba obezbijediti kontrolu i ograničenje priliva novih predmeta kroz obavezni postupak mirnog rješavanja sporova, te dekriminalizaciju određenih krivičnih djela.

- Biće predloženo i rješenje problema nejednake opterećenosti sudija i tužilaca, delegiranje predmeta i izmjena mjesne nadležnosti sudova - istaknuto je u planu.

Portparol VSTS-a Marjana Popović kazala je da će već u decembru biti organizovana konferencija posvećena dosadašnjim rezultatima reforme pravosudnog sistema i mogućim pravcima u nastavku tog procesa.

Istražni timovi

U dijelu akcionog plana posvećenog povećanju efikasnosti istraga i rada na predmetima organizovanog kriminala i korupcije, navedeno je da će VSTS do kraja godine predložiti formiranje zajedničkih timova policijskih agencija i tužilaca u svim tužilaštvima i policijskim tijelima u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana