Sudije Ustavnog suda Srpske ostaju u potkrovlju

Vedrana Kulaga
Sudije Ustavnog suda Srpske ostaju u potkrovlju

Banjaluka - Izgradnja zgrade Ustavnog suda Republike Srpske najvjerovatnije neće početi na jesen, kako je ranije najavljeno, zbog čega će sudije i drugo osoblje duže ostati u neuslovnim prostorijama koje sada koriste.

Ustavni sud RS godinama muku muči sa smještajem jer nemaju sopstvenu zgradu, a koriste prostorije na posljednjem spratu zgrade starog banjalučkog vojnog odsjeka.

U Ustavnom sudu Republike Srpske nedavno su potvrdili da su, nakon riješenih imovinsko-pravnih odnosa i izgradnje projektne dokumentacije, od nadležnog organa uprave dobili građevinsku dozvolu radi izgradnje objekta čime su ispunjeni svi preduslovi administrativnog karaktera.

Novac, koji im je odobren iz programa javnih investicija, upotrijebljen je za građevinsku dozvolu, a iz vrha tog suda su tada kazali da traju aktivnosti koje se tiču obezbjeđivanja sredstava iz kapitalnih investicija ili iz nekih drugih izvora kojim bi se finansirala izgradnja.

Predviđanja su bila da bi kamen temeljac, koji bi ozvaničio početak radova na izgradnji zgrade, mogao biti položen u oktobru ili novembru ove godine, ali od toga, kako sada stoje stvari, neće biti ništa.

- Još nisu odobrena sredstva iz druge faze tako da mislim da u toku ove godine neće doći do raspisivanja tendera niti početka radova. Sve će se sigurno prolongirati za narednu godinu jer se radi u okviru kapitalnih investicija od 2018. do 2020. godine, a mi, nažalost, ostajemo u našim starim prostorijama - rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman.

Skupština grada Banjaluka je još početkom februara 2015. godine usvojila odluku o prenosu prava svojine nad neizgrađenim građevinskim zemljištem na lokaciji Paskolina ciglana na RS. To je učinjeno bez naknade, a plac je namijenjen za izgradnju nove zgrade Ustavnog suda RS.

Iz Gradske uprave tada su kazali da su izašli u susret zahtjevu Ustavnog suda, kao jedne od najvažnijih institucija, da mu bude besplatno dodijeljena lokacija za izgradnju zgrade.

Zemljište površine 1.929 kvadratnih metara dato Ustavnom sudu RS, nalazi se uz novu zgradu Centralne banke BiH.

Efikasnost

Ustavni sud RS ustanovljen je Ustavom RS, koji je donesen 28. februara 1992. godine. Sa radom je počeo 1. jula 1994. godine, a njegova primarna uloga je da obezbijedi zaštitu ustavnosti i zakonitosti. Zvaničnici RS naglašavaju da je taj sud jedna od najvažnijih institucija u RS i da, uprkos problemima sa smještajem, nema zastoja u radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana