Судије Уставног суда Српске остају у поткровљу

Ведрана Кулага
Судије Уставног суда Српске остају у поткровљу

Бањалука - Изградња зграде Уставног суда Републике Српске највјероватније неће почети на јесен, како је раније најављено, због чега ће судије и друго особље дуже остати у неусловним просторијама које сада користе.

Уставни суд РС годинама муку мучи са смјештајем јер немају сопствену зграду, а користе просторије на посљедњем спрату зграде старог бањалучког војног одсјека.

У Уставном суду Републике Српске недавно су потврдили да су, након ријешених имовинско-правних односа и изградње пројектне документације, од надлежног органа управе добили грађевинску дозволу ради изградње објекта чиме су испуњени сви предуслови административног карактера.

Новац, који им је одобрен из програма јавних инвестиција, употријебљен је за грађевинску дозволу, а из врха тог суда су тада казали да трају активности које се тичу обезбјеђивања средстава из капиталних инвестиција или из неких других извора којим би се финансирала изградња.

Предвиђања су била да би камен темељац, који би озваничио почетак радова на изградњи зграде, могао бити положен у октобру или новембру ове године, али од тога, како сада стоје ствари, неће бити ништа.

- Још нису одобрена средства из друге фазе тако да мислим да у току ове године неће доћи до расписивања тендера нити почетка радова. Све ће се сигурно пролонгирати за наредну годину јер се ради у оквиру капиталних инвестиција од 2018. до 2020. године, а ми, нажалост, остајемо у нашим старим просторијама - рекао је за “Глас Српске” предсједник Уставног суда РС Џерард Селман.

Скупштина града Бањалука је још почетком фебруара 2015. године усвојила одлуку о преносу права својине над неизграђеним грађевинским земљиштем на локацији Пасколина циглана на РС. То је учињено без накнаде, а плац је намијењен за изградњу нове зграде Уставног суда РС.

Из Градске управе тада су казали да су изашли у сусрет захтјеву Уставног суда, као једне од најважнијих институција, да му буде бесплатно додијељена локација за изградњу зграде.

Земљиште површине 1.929 квадратних метара дато Уставном суду РС, налази се уз нову зграду Централне банке БиХ.

Ефикасност

Уставни суд РС установљен је Уставом РС, који је донесен 28. фебруара 1992. године. Са радом је почео 1. јула 1994. године, а његова примарна улога је да обезбиједи заштиту уставности и законитости. Званичници РС наглашавају да је тај суд једна од најважнијих институција у РС и да, упркос проблемима са смјештајем, нема застоја у раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана