Sudija godinama sudi pokrivena

Goran Maunaga
Sudija godinama sudi pokrivena

Sarajevo - Sudija Opštinskog suda u Sarajevu Sabina Hadžizulfić od 2006. godine na poslu je pokrivena noseći na glavi maramu kao vjersko obilježje iako je to protivno Zakonu o sudovima FBiH, Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) i najnovijem zaključku VSTS-a.

Zanimljivo je da je VSTS imenovao Hadžizulfićevu na poziciju sudije, iako je ona i na intervjuu za taj posao 2006. godine bila pokrivena. U VSTS-u su svjesni tog propusta, ali tvrde da to, ipak, nije do njih.

- Niko iz komisije koja je obavila intervju s Hadžizulfićevom nije rekao članovima VSTS-a da je ta osoba pokrivena. U suprotnom, sigurno ne bi bila imenovana za sudiju jer je to protivno odredbama Zakona o sudovima FBiH - kažu u VSTS-u.

Ističu da je VSTS 21. septembra donio i zaključak o vjerskim obilježjima i upražnjavanju vjere u toku radnog vremena u pravosudnim institucijama koji je proslijeđen svim predsjednicima sudova i glavnim tužiocima u BiH.

- To je zabranjeno i zakonima i kodeksima. Ako je VSTS, ne svojom greškom, imenovao pokrivenu Hadžizulfićevu na mjesto sudije predsjednik suda trebalo bi da reaguje na osnovu zakona i najnovijeg zaključka VSTS-a i zabrani joj da na poslu ističe vjerska obilježja - istakli su u VSTS-u.

Portparol sarajevskog Opštinskog suda Amra Hodžić kaže da je Hadžizulfićevu na mjesto sudije imenovao VSTS i da do sada niko nije reagovao na njeno isticanje vjerskih obilježja za vrijeme obavljanja posla sudije.

- Sudiju Hadžizulfić imenovao je VSTS i jedino je ta institucija i može i razriješiti dužnosti - kaže Hodžićeva.

Dodala je da predsjednici sudova očekuju dalja uputstva od VSTS-a nakon donošenja zaključka u smislu jasnog preciziranja odredaba o zabrani nošenja vjerskih obilježja nosiocima pravosudnih funkcija.

- Kad je riječ o upražnjavanju vjere na radnom mjestu svako ima pravo na pola časa pauze koju može da koristi kako želi s tim što u sklopu zgrade suda ne postoje prostorije za molitvu - rekla je Hodžićeva.

U VSTS-u navode da je poštovanje pravila u nadležnosti predsjednika sudova i glavnih tužilaca.

- Svaki od njih koji se obratio VSTS-u dobio je odgovor da postupa u skladu sa zakonom i propisima koji regulišu dolazak, odlazak i boravak na poslu - rekli su u VSTS-u.

"Glas Srpske" u aprilu prošle godine pisao je da u opštinskim sudovima u Sarajevu i Kalesiji i u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli sudije i tužioci islamske vjeroispovijesti sve masovnije u toku radnog vremena odlaze u džamiju i da među sudijama ima i onih koje se pokrivaju.  Zakonom o VSTS-u sudijama, tužiocima i svim radnicima u pravosuđu zabranjeno je nošenje vjerskih obilježja i ispoljavanje pripadništva bilo kojoj vjeroispovijesti u vrijeme dok su na dužnosti.

Kalesija

Isticanje vjerskih obilježja naročito je izraženo u kalesijskom Opštinskom sudu.

- Iako je ta pojava smanjena u posljednje vrijeme, još ima sudija i radnika koji ne poštuju zakon i kojima niko ne može da zabrani odlazak u džamiju tokom radnog vremena, što traje dosta duže od predviđenih pola časa koliko traje pauza - kažu u tom sudu.

Bivši predsjednik suda Ibrahim Omerović, sa skoro svim zaposlenima, godinama je petkom u podne odlazio na molitvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana