Суд у Сребреници затрпан, најбоље судије у Требињу

Свјетлана Шурлан
Суд у Сребреници затрпан, најбоље судије у Требињу

Бањалука - У првостепеним судовима у РС, ФБиХ и на нивоу БиХ на рјешавање у овој години чека више од 86.000 старих предмета, а неки од њих леже у ладицама дуже од 15 година.

Анализа спровођења пројеката унапређења ефикасности правосуђа, показала је да су у првих шест мјесеци ове године у првостепеним судовима ријешена 103.972 најстарија предмета.

С обзиром на то да план рјешавања предмета за ову годину обухвата 190.508 предмета, судије до краја године имају још 86.536 случајева које морају да заврше.

Док су неки пребацили полугодишњу норму, огроман посао чека судије у 14 судова у којима није испуњена ни половина плана. Најгори учинак у првом полугодишту имао је Општински суд у Тешњу који је реализовао свега 30 одсто годишњег плана или 801 предмет. Судијама овог суда до краја године остало је да донесу пресуду у 1.845 предмета. Тек нешто бољи учинак имао је Општински суд у Цазину који је испунио 34 одсто плана, док је Основни суд у Сребреници стигао до коте 37.

Када су у питању најефикаснији судови у РС се најбољим резултатима могу похвалити судије у основним судовима у Требињу, Фочи, Вишеграду, Бијељини и Добоју, који су испунили од 70 до 85 одсто годишњег плана. Што се тиче ФБиХ, најбољи учинак су имале судије у Високом које су ријешиле 74 одсто плана, те у Какњу гдје је реализовано 70 одсто плана за рјешавање старих предмета.

У Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ су истакли да је број ријешених предмета у првом овогодишњем полугодишту у свим судовима за 69.973 већи у односу на исти период 2013. године.

- Овај резултат показује да је настављен позитиван тренд повећања ефикасности рада судова и смањења броја најстаријих предмета - истакли су у ВСТС-у.

Додали су да је праћење процеса рјешавања предмета према плановима једна је од основних активности сталне комисије за ефикасност судова ВСТС-а.

- Захваљујући овој активности чија примјена почела 2010. године, доћи ће до смањења броја неријешених најстаријих предмета, што ће значајно допринијети повећању ефикасности судова, а самим тим и правосуђа у цјелини, те пружању боље услуге грађанима, корисницима судова - нагласили су у ВСТС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана