Sud u Hagu razbija Izetbegovićeve iluzije o reviziji

Željka Domazet
Sud u Hagu razbija Izetbegovićeve iluzije o reviziji

Sarajevo - Međunarodni sud pravde u Hagu uputio je članovima Predsjedništva BiH pisma za sada nepoznatog sadržaja, a pretpostavlja se da imaju veze sa izjašnjavanjem o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, a koju je bez odluke Predsjedništva samoinicijativno zatražio bošnjački član Bakir Izetbegović.

Pretpostavlja se da Hag traži od svakog člana Predsjedništva da se izjasni o zahtjevu za reviziju. Ovakav zahtjev iz Međunarodnog suda značio bi i razbijanje iluzije Izetbegovića da mimo svih procedura i bez stava predsjedavajućeg Predsjedništva Mladena Ivanića i hrvatskog člana Dragana Čovića može da uputi zahtjev za reviziju tužbe.

Bivši agent BiH pred ovim sudom Sakib Softić predao je u četvrtak toj pravosudnoj instituciji zahtjev za reviziju iako u Predsjedništvu nije donesena odluka o tome. Softić je nalog dobio direktno od Izetbegovića, čime je BiH zapala u duboku krizu.

Ivanić je juče kazao da je pismo iz suda u Hagu stiglo u Ambasadu BiH u Holandiji, ali je zbog nepovjerenja u ambasadora Mirsadu Čolaković tražio da se pismo ne otvara i da u BiH bude dostavljeno redovnim putem.

Ivanićev savjetnik za medije Marija Milić istakla je da će Ivanić vidjeti sadržaj pisma tek kada stigne u zemlju, ali da se pretpostavlja da je riječ upravo o onome što je Ivanić najavljivao - da će Hag tražiti stav Predsjedništva BiH da li je Softić legitiman da predstavlja BiH pred Međunarodnim sudom pravde, s obzirom na to da ga Predsjedništvo nije angažovalo da preda zahtjev.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović juče je, na pitanje da li je upoznat sa sadržajem pisma, rekao da ima nagovještaja, ali da pisma "još niko nije vidio".

- Mislim da traže izjašnjavanje svakog člana Predsjedništva o zahtjevu za reviziju - istakao je Čović.

Izetbegović se juče nije oglašavao u vezi sa novonastalom situacijom.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je da su u petak u Ambasadu BiH stigla pisma iz Međunarodnog suda za tri člana Predsjedništva BiH, te da će u najkraćem roku biti proslijeđena u Predsjedništvo.

- Sadržaj pisama ne znam, jer su koverte zatvorene. Izričit nalog Ivanića bio je da se zbog nedavnih događaja sa Ambasadom u Hagu te koverte upute zatvorene u Predsjedništvo - izjavio je Crnadak.

Dodao je da se očekuje da pisma u BiH stignu najkasnije sutra.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je juče da se može očekivati da sud u Hagu odmah odbaci zahtjev za reviziju, jer postoji dosta indicija da je takva prijava u potpunosti nezakonita i nerealna.

- Ne bih sada ulazio u proceduru svega toga, ali djeluje mi da sud ekspresno rješava to pitanje, ukoliko je to tako. Apsolutno je jasno da nema nikakvog pravnog osnova za dalje bavljenje tim pitanjem i zadržavanje te teme na dnevnom redu, samo dalje produbljuje krizu u BiH - dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da bi najbolje bilo da je Izetbegović smogao snage poslije svega i povukao taj zahtjev, nakon čega bi, možda, i mogla da bude prihvaćena njegova navodno "pružena ruka".

Lider SDS-a Vukota Govedarica smatra da je sud u Hagu pokazao da je prepoznao trenutak u kojem se nalazi BiH i da je stavio do znanja da BiH nema zajednički stav o reviziji.

- Pretpostavljam da ovaj sud traži stav Predsjedništva BiH, koje je epicentar, gdje je kriza nastala i gdje mora biti i riješena - kazao je Govedarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana