Суд у Хагу разбија Изетбеговићеве илузије о ревизији

Жељка Домазет
Суд у Хагу разбија Изетбеговићеве илузије о ревизији

Сарајево - Међународни суд правде у Хагу упутио је члановима Предсједништва БиХ писма за сада непознатог садржаја, а претпоставља се да имају везе са изјашњавањем о захтјеву за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид, а коју је без одлуке Предсједништва самоиницијативно затражио бошњачки члан Бакир Изетбеговић.

Претпоставља се да Хаг тражи од сваког члана Предсједништва да се изјасни о захтјеву за ревизију. Овакав захтјев из Међународног суда значио би и разбијање илузије Изетбеговића да мимо свих процедура и без става предсједавајућег Предсједништва Младена Иванића и хрватског члана Драгана Човића може да упути захтјев за ревизију тужбе.

Бивши агент БиХ пред овим судом Сакиб Софтић предао је у четвртак тој правосудној институцији захтјев за ревизију иако у Предсједништву није донесена одлука о томе. Софтић је налог добио директно од Изетбеговића, чиме је БиХ запала у дубоку кризу.

Иванић је јуче казао да је писмо из суда у Хагу стигло у Амбасаду БиХ у Холандији, али је због неповјерења у амбасадора Мирсаду Чолаковић тражио да се писмо не отвара и да у БиХ буде достављено редовним путем.

Иванићев савјетник за медије Марија Милић истакла је да ће Иванић видјети садржај писма тек када стигне у земљу, али да се претпоставља да је ријеч управо о ономе што је Иванић најављивао - да ће Хаг тражити став Предсједништва БиХ да ли је Софтић легитиман да представља БиХ пред Међународним судом правде, с обзиром на то да га Предсједништво није ангажовало да преда захтјев.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић јуче је, на питање да ли је упознат са садржајем писма, рекао да има наговјештаја, али да писма "још нико није видио".

- Мислим да траже изјашњавање сваког члана Предсједништва о захтјеву за ревизију - истакао је Човић.

Изетбеговић се јуче није оглашавао у вези са новонасталом ситуацијом.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак потврдио је да су у петак у Амбасаду БиХ стигла писма из Међународног суда за три члана Предсједништва БиХ, те да ће у најкраћем року бити прослијеђена у Предсједништво.

- Садржај писама не знам, јер су коверте затворене. Изричит налог Иванића био је да се због недавних догађаја са Амбасадом у Хагу те коверте упуте затворене у Предсједништво - изјавио је Црнадак.

Додао је да се очекује да писма у БиХ стигну најкасније сутра.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је јуче да се може очекивати да суд у Хагу одмах одбаци захтјев за ревизију, јер постоји доста индиција да је таква пријава у потпуности незаконита и нереална.

- Не бих сада улазио у процедуру свега тога, али дјелује ми да суд експресно рјешава то питање, уколико је то тако. Апсолутно је јасно да нема никаквог правног основа за даље бављење тим питањем и задржавање те теме на дневном реду, само даље продубљује кризу у БиХ - додао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да би најбоље било да је Изетбеговић смогао снаге послије свега и повукао тај захтјев, након чега би, можда, и могла да буде прихваћена његова наводно "пружена рука".

Лидер СДС-а Вукота Говедарица сматра да је суд у Хагу показао да је препознао тренутак у којем се налази БиХ и да је ставио до знања да БиХ нема заједнички став о ревизији.

- Претпостављам да овај суд тражи став Предсједништва БиХ, које је епицентар, гдје је криза настала и гдје мора бити и ријешена - казао је Говедарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана