Суд у Хагу још прошле године обавијестио Софтића да није агент

Срна
Суд у Хагу још прошле године обавијестио Софтића да није агент

Хаг - Међународни суд правде у Хагу је још крајем маја прошле године обавијестио Сакиба Софтића да га не сматра агентом БиХ пред тим судом, али је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, упркос томе, преко Софтића, у фебруару поднио захтјев за ревизију пресуде по тужби против Србије.

Предсједник Међународног суда правде Рони Абрахам потврдио је да је Суд одбио да у поступак узме захтјев за ревизију управо стога што о именовању агента, ни о покретању поступка за ревизију, није добио никакву одлуку Предсједништва БиХ, као колективног шефа државе.

Како наводи судија Абрахам, Софтић је још 25. маја прошле године писао том суду питајући да ли је његово именовање за правног заступника БиХ у процесу против СР Југославије из 2002. године још важеће за покретање процеса ревизије пресуде, пренијела је агенција Бета.

"Писмом, датираним 26. маја 2016. године, секретар Суда информисао је Софтића да је неопходно ново именовање. Суд није добио никакав документ који би потврдио да је Софтић именован у сврху процеса за ревизију пресуде из 2007", прецизирао је предсједник Међународног суда правде.

Абрахам у данашњој изјави цитира писма предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића од 13. јула прошле године и министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка од 3. фебруара ове године, у којима су обојица нагласила да не постоји одлука Предсједништва БиХ о обнављању процеса пред Међународним судом правде, нити одлука којом би Софтић, ни било ко други, био овлашћен да буде заступник БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана