Sud promoviše nejednakost Srba

Željka Domazet
Sud promoviše nejednakost Srba

Sarajevo - Delegati srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH smatraju da je odluka Ustavnog suda BiH da odbije apelaciju 30 poslanika Narodne skupštine RS za ocjenu ustavnosti zakona i ostalih opštih akata koje je Parlament FBiH usvojio od 2014. politička, a ne pravna i da dodatno urušava položaj srpskog naroda u Federaciji.

Dokaz da je odluka donesena pod političkim pritiskom, ističu oni, sadržan je u obrazloženju odluke u kojem je Ustavni sud naveo da Klubu delegata srpskog naroda, iako nema dovoljan broj delegata, nije onemogućena jednakost u uživanju političkih prava, a istovremeno istakao da to ne oslobađa vlasti od potrebe da pronađu mehanizam koji će obezbijediti konstituisanje Doma naroda u punom kapacitetu.

Ustavni sud BiH odbio je u četvrtak kao neosnovan zahtjev za ocjenu ustavnosti svih zakona i ostalih opštih pravnih akata koje je Parlament FBiH usvojio poslije izbora održanih u oktobru 2014. godine. Poslanici parlamenta RS su zatražili i donošenje privremene mjere kojom bi bila obustavljena primjena tih akata, te da bude zabranjen rad Doma naroda Parlamenta FBiH sve dok u njemu ne bude ostvarena konstitutivnost Srba u punom kapacitetu. Umjesto 17, kako je propisano Ustavom FBiH, Klub delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH broji 13 delegata. S obzirom na to da su među njima i delegati iz bošnjačkih stranaka faktički nema mogućnosti za zaštitu vitalnog interesa srpskog naroda.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda federalnog Parlamenta Slaviša Mihajlović kaže da je Ustavni sud umjesto odluke kojom je promovisao nejednakost, da iole štiti Ustav, morao donijeti hitne mjere i instrukcije.

- To bi bile smjernice kako da bude popunjen Klub Srba i da se na taj način u FBiH omogući ravnopravnost tri konstitutivna naroda. Umjesto toga, podlegao je političkim pritiscima kako Federacija ne bi bila dovedena u pravni haos jer bi sve odluke koje su donesene bile neustavne pa i sam izbor Vlade FBiH. Apelacija poslanika Narodne skupštine je pravno utemeljena i argumentovana. Ustavni sud ovom odlukom promoviše nejednakost jer u Federaciji nema volje da se bilo šta uradi kako bi i Srbi u institucijama bili ravnopravno zastupljeni kao i druga dva naroda i ostali - istakao je Mihajlović.

Njegov kolega Mile Marčeta kaže da je odluka Ustavnog suda lakrdija za koju nema nikakvog valjanog opravdanja i koje ne ide u prilog ostanku i opstanku Srba u FBiH.

- Jasno je da je riječ o političkoj odluci. Ustavni sud ne samo da donosi političke odluke nego sam krši Ustav. Ako je jasno propisano da Klub Srba broji 17 delegata onda je nejasno kako je pravno moguće i ustavno utemeljeno da je normalno da ih sada ima 13 i da se smatra da je to dovoljno, a da se u isto vrijeme navede da to treba ispraviti. U jednom mandatu bilo je samo osam srpskih delegata, a samo jednom je pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa, iako su vitalni interesi Srba su u FBiH ugroženi na svakom polju - rekao je Marčeta.

Šef Kluba delegata srpskog naroda Slaviša Šućur kaže da u FBiH nema nikakve volje da bude riješen problem popunjavanja Kluba Srba.

- Nakon ove odluke postoji postoji opasnost da se ona pogrešno protumači i da se i dalje ne preduzima ništa da to bude riješeno - kazao je Šućur i dodao da prilikom konstituisanja vlasti u Federaciji nije poštovan Ustav FBiH, jer je sedam delegata predložilo potpredsjednika Federacije iako je neophodno da listu potpiše najmanje devet, te da od tog izbora sve može biti sporno.

Bosić: Dvostruki standardi

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić rekao je da je odlukom da se proglasi nenadležnim za razmatranje njegovog zahtjeva za ocjenu ustavnosti odluke o usvajanju jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, Ustavni sud BiH nastavio da primjenjuje dvostruke standarde.

- Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim iako je prije toga bio nadležan za mnoge odluke političkog karaktera kao što je ukidanje Dana RS ili zabrana referenduma tim povodom u RS. Ustavni sud nastavlja da dovodi do podjela i produbljavanja političke nestabilnosti u BiH umjesto da bude garant stabilnosti i zakonitosti. Ovakvim radom se dovodi u pitanje kredibilitet Ustavnog suda - navodi Bosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana