Суд промовише неједнакост Срба

Жељка Домазет
Суд промовише неједнакост Срба

Сарајево - Делегати српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ сматрају да је одлука Уставног суда БиХ да одбије апелацију 30 посланика Народне скупштине РС за оцјену уставности закона и осталих општих аката које је Парламент ФБиХ усвојио од 2014. политичка, а не правна и да додатно урушава положај српског народа у Федерацији.

Доказ да је одлука донесена под политичким притиском, истичу они, садржан је у образложењу одлуке у којем је Уставни суд навео да Клубу делегата српског народа, иако нема довољан број делегата, није онемогућена једнакост у уживању политичких права, а истовремено истакао да то не ослобађа власти од потребе да пронађу механизам који ће обезбиједити конституисање Дома народа у пуном капацитету.

Уставни суд БиХ одбио је у четвртак као неоснован захтјев за оцјену уставности свих закона и осталих општих правних аката које је Парламент ФБиХ усвојио послије избора одржаних у октобру 2014. године. Посланици парламента РС су затражили и доношење привремене мјере којом би била обустављена примјена тих аката, те да буде забрањен рад Дома народа Парламента ФБиХ све док у њему не буде остварена конститутивност Срба у пуном капацитету. Умјесто 17, како је прописано Уставом ФБиХ, Клуб делегата српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ броји 13 делегата. С обзиром на то да су међу њима и делегати из бошњачких странака фактички нема могућности за заштиту виталног интереса српског народа.

Делегат српског народа у Дому народа федералног Парламента Славиша Михајловић каже да је Уставни суд умјесто одлуке којом је промовисао неједнакост, да иоле штити Устав, морао донијети хитне мјере и инструкције.

- То би биле смјернице како да буде попуњен Клуб Срба и да се на тај начин у ФБиХ омогући равноправност три конститутивна народа. Умјесто тога, подлегао је политичким притисцима како Федерација не би била доведена у правни хаос јер би све одлуке које су донесене биле неуставне па и сам избор Владе ФБиХ. Апелација посланика Народне скупштине је правно утемељена и аргументована. Уставни суд овом одлуком промовише неједнакост јер у Федерацији нема воље да се било шта уради како би и Срби у институцијама били равноправно заступљени као и друга два народа и остали - истакао је Михајловић.

Његов колега Миле Марчета каже да је одлука Уставног суда лакрдија за коју нема никаквог ваљаног оправдања и које не иде у прилог останку и опстанку Срба у ФБиХ.

- Јасно је да је ријеч о политичкој одлуци. Уставни суд не само да доноси политичке одлуке него сам крши Устав. Ако је јасно прописано да Клуб Срба броји 17 делегата онда је нејасно како је правно могуће и уставно утемељено да је нормално да их сада има 13 и да се сматра да је то довољно, а да се у исто вријеме наведе да то треба исправити. У једном мандату било је само осам српских делегата, а само једном је покренуто питање виталног националног интереса, иако су витални интереси Срба су у ФБиХ угрожени на сваком пољу - рекао је Марчета.

Шеф Клуба делегата српског народа Славиша Шућур каже да у ФБиХ нема никакве воље да буде ријешен проблем попуњавања Клуба Срба.

- Након ове одлуке постоји постоји опасност да се она погрешно протумачи и да се и даље не предузима ништа да то буде ријешено - казао је Шућур и додао да приликом конституисања власти у Федерацији није поштован Устав ФБиХ, јер је седам делегата предложило потпредсједника Федерације иако је неопходно да листу потпише најмање девет, те да од тог избора све може бити спорно.

Босић: Двоструки стандарди

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић рекао је да је одлуком да се прогласи ненадлежним за разматрање његовог захтјева за оцјену уставности одлуке о усвајању јединственог програма обраде података пописа становништва, Уставни суд БиХ наставио да примјењује двоструке стандарде.

- Уставни суд БиХ се прогласио ненадлежним иако је прије тога био надлежан за многе одлуке политичког карактера као што је укидање Дана РС или забрана референдума тим поводом у РС. Уставни суд наставља да доводи до подјела и продубљавања политичке нестабилности у БиХ умјесто да буде гарант стабилности и законитости. Оваквим радом се доводи у питање кредибилитет Уставног суда - наводи Босић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана