Суд може да врати одузету имовину

В. К.
Суд може да врати одузету имовину

Бањалука - Приједлог закона о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дјела биће разматран наредне седмице на сједници Народне скупштине РС, а у односу на усвојени нацрт нови текст је доживио измјене како би био додатно побољшан.

Основни циљ доношења новог закона је, казали су у Влади РС, да на прецизан и једноставан начин буду уређена правила поступања са имовином, проистеклом извршењем кривичног дјела.

Нацрт закона усвојен је у парламенту у фебруару ове године, након чега је документ послат у јавну расправу током које су прихваћени одређени приједлози и сугестије министарстава, посланика, републичких институција и невладиног сектора.

Зелено свјетло добила је сугестија која предвиђа могућност жалбе на рјешење о привременом одузимању имовине, али и она у вези трајањем поступка. С тим у вези предвиђено је да ако јавни тужилац не поднесе захтјев за трајно одузимање имовине у прописаном року, суд по службеној дужности доноси рјешење којим се укида привремено одузимање имовине и она враћа власнику.

Законом је, између осталог, прописано овлашћење Агенцији за управљање одузетом имовином да привремено одузету непокретну имовину која није дата у закуп, може дати на коришћење без накнаде на основу уговора, а ради обављања друштвено корисних послова.

Прописан је и начин управљања привремено одузетим предметима од историјске, умјетничке и научне вриједности, иностраном валутом и ефективним страним новцем, предметима од племенитих метала, драгог и полудрагог камења, бисера, домаћим новцем, оружјем и муницијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана