Sud Naseru Oriću ukinuo mjere zabrane, može da ode iz BiH

Agencije
Sud Naseru Oriću ukinuo mjere zabrane, može da ode iz BiH

Sarajevo - Sud BiH ukinuo je sve mjere zabrane Naseru Oriću, komandantu muslimanskih snaga Srebrenice kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za razne zločine počinjene na području ove opštine u julu 1992.

"Dnevni avaz" navodi da je informaciju o ukidanju svih mjera zabrane Oriću potvrdila njegov advokat Lejla Čović, za koju sarajevski list piše da je "u više navrata tražila od Suda BiH da donese ovakvu odluku i odbaci predloge Tužilaštva BiH za stalnim produženjem mera".

Odlukom Suda BiH od 28. jula ove godine Oriću su ukinute mere koje su podrazumijevale ograničeno kretanje na teriritoriji Federacije BiH i obavezno javljanje nadležnim policijskim organima jednom mjesečno.

Oriću je sada dozvoljeno i da prelazi granicu BiH, odnosno da napušta tu državu.

"Dnevni avaz" podsjeća da je Orić uhapšen 10. juna prošle godine prilikom ulaska u Švajcarsku po potjernici iz Srbije, a potom mu je određen ekstradicioni pritvor u trajanju od 14 dana.

Na zahtjev pravosudnih institucija BiH on je toj zemlji izručen 26. juna prošle godine, a samo nekoliko dana kasnije i optužen za ratni zločin.

Suđenje mu je počelo krajem januara ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana