Sud BiH pogazio vlastitu odluku

Veljko Zeljković
Sud BiH pogazio vlastitu odluku

Banjaluka - Koristeći nelegalne i pravno neutemeljene mehanizme Sud BiH odugovlači da sprovede u djelo svoju presudu, prema kojoj je Uprava za indirektno oporezivanje BiH dužna da Republici Srpskoj isplati 23 miliona maraka zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza.

Prema riječima nadležnih iz Pravobranilaštva Srpske, iz ove pravosudne institucije je na adresu banaka u kojima UIO BiH ima svoje račune, upućeno obavještenje u kojima se istima sugeriše da ne izvršavaju zahtjev za namirenje potraživanja.

Glavni pravobranilac Milimir Govedarica je kategoričan kako je ovaj sud na krajnje nezakonit način odlučio da odgodi izvršenje naplate preostalog duga, koji Srpska potražuje od UIO BiH.

- Postupajući sudija je sebi dao za pravo, da informacijom u vidu dopisa, zamijeni pravosnažnu sudsku presudu. Banke u kojima se nalaze računi Uprave za indirektno oporezivanje, Sud je obavijestio da se odgađa izvršenje iz razloga što je Uprava podnijela zahtjev za odgodu izvršenja. Iako sud nije odlučio po zahtjevu UIO, sud informiše banke da se do daljeg ne izvršava namirenje potraživanja - kaže za “Glas Srpske” Govedarica.

Objašnjava kako je ovakav “surogat dopis” neobavezujući, i Pravobranilaštvo Republike Srpske je obavijestilo banke i nadležne institucije da jedna informacija, ne može da mijenja pravosnažnu sudsku odluku.

- Zakon o izvršenju je jasno definisao, da će se odgođeno izvršenje nastaviti po službenoj dužnosti nakon proteka vremena za koje je određeno trećeg decembra ove godine. S obzirom na to da nije došlo do potpunog namirenja potraživanja Republike Srpske, a Sud BiH koristi po našem mišljenju mehanizme usmjerene na odgađanje namirenja, Pravobranilaštvo Srpske će i dalje preduzimati sva pravna sredstva usmjerena na zaštitu imovinskih interesa Republike Srpske - poručio je Govedarica.

Podsjećanja radi, Uprava za indirektno oporezivanje je, presudom Suda BiH od 7. maja 2015. godine, obavezna da Republici Srpskoj isplati 15 miliona KM, plus kamate, zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

Srpska se krajem maja odlučila za blokadu računa ove institucije, ali je Sud BiH naredio obustavu izvršnog postupka dok nadležni u UIO ne pronađu rješenje za isplatu, a budući da se to nije desilo do 3. decembra, do kada je trajao rok obustave, Srpska se ponovo odlučila za blokadu računa Uprave da bi naplatila preostali dug od oko 23 miliona KM.

Sud BiH je međutim i ovog puta odlučio da prolongira izvršenje presude koju je donio i ne dozvoli Srpskoj da naplati svoja potraživanja.

Kovačević: Blokada ugrožava rad

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević rekao je da se nada da će RS i FBiH uspjeti da postignu dogovor u vezi sa izvršenjem ove presude, ali na način koji ne bi ugrozio rad ove institucije, a što je, kako je objasnio, bio slučaj sa prinudnim izvršenjem blokade računa.

- Predložili smo da se određeni period manja količina novca svakog radnog dana odbija od FBiH i prebacuje u korist RS, i tako do konačnog podmirenja - naveo je Kovačević dodajući kako bi se o ovom prijedlogu trebalo da izjasne članovi Upravnog odbora UIO BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana