Суд БиХ отима војну имовину у Српској

Жељка Домазет
Суд БиХ отима војну имовину у Српској

Сарајево - Одлука Апелационог вијећа Суда БиХ према којој РС војне објекте у Хан Пијеску мора укњижити као својину БиХ представља кршење Устава, насиље и угрожавање територије Српске, поручили су званичници РС.

Суд БиХ наложио је крајем прошле године књижење објекта стационарно-комуникацијско чвориште "Велики Жеп" на БиХ, а Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове је уложила приговор који је осам мјесеци касније одбило Апелационо вијеће Суда БиХ. Вијеће је наложило РС да право својине укњижи на државу БиХ, а та одлука је већ прослијеђена Правобранилаштву БиХ и Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове. Касарна у Хан Пијеску, уз коју иду и 11.474 метра квадратна земљишта, један је од највећих војних објеката у БиХ.

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је за "Глас Српске" да имовина припада Српској и да нема начина да је суд може одузети осим да буде политички мотивисан.

- Та одлука Суда БиХ јесте политички мотивисана и она не може бити одржива. Мислим да се приближавамо тренутку када ће РС донијети свој закон којим ће рећи да више неће спроводити одлуке Суда БиХ јер се и није показао као мјесто правде, него мјесто неправде. Ово је враћање у црне дане овог простора када је за вријеме отоманске империје један човјек и тужио и судио - истакао је Додик.

Нагласио је да Суд који је формиран вануставно крши Устав јер је имовина у БиХ подијељена Дејтонским споразумом у коме је јасно речено да само оно што је изричито дато БиХ припада БиХ, а да све друго мора да буде договор страна.

- Тај договор није постојао, а суд пресуђује. Ово је насиље. Суд БиХ је инструисан и мислим да је свима јасно да морамо да се окупимо и да се боримо против таквог дјеловања - истакао је Додик.

Члан Комисије за државну имовину Никола Ковачевић упозорио је да је другостепеном пресудом Суд БиХ прекршио Устав РС према коме је територија Српске јединствена, недјељива и неотуђива.

- Пресуда је изненађујућа и као правник нисам очекивао да би Апелационо вијеће могло потврдити првостепену одлуку, јер је РС уложила приговор. Високи представник забранио је раније било какво располагање имовином док не буде донесен одговарајући закон и потписан споразум између Савјета министара БиХ и влада ентитета о њеној расподјели - рекао је Ковачевић.

Подвукао је да Суд БиХ није надлежан да рјешава питања у вези са имовином.

- Територија РС је овом пресудом апсолутно угрожена. Правобранилаштво БиХ може тражити да дио територије РС буде утврђен као власништво БиХ - додао је Ковачевић.

Главни правобранилац РС Данијела Новаковић каже да Српска може уложити захтјев за ревизију другостепене пресуде.

- Против овакве одлуке која представља правни преседан можемо се борити свим правним средствима, па чак и да идемо до Европског суда за људска права у Стразбуру да спасимо имовину РС - изјавила је Новаковићева.

Према њеним ријечима, да би се имовина РС могла књижити, неопходно је да буде донесен закон којим би се регулисало књижење имовине на ентитете и БиХ.

- У конкретном случају тражилац извршења ове пресуде је Правобранилаштво БиХ и надамо се да ће оно имати разумијевања док не буде постигнут некакав договор или донесен закон на нивоу БиХ и да се онда говори о расподјели имовине - појаснила је Новаковићева и додала да би према том закону имовина која се налази на територији РС припадала Српској, док би имовина на територији ФБиХ припадала том ентитету.

Министарство одбране БиХ, на чијем је челу Марина Пендеш, поздравило је пресуду.

- Министарство је предузело адекватне мјере које су обезбиједиле правне аргументе у процесу разматрања ове пресуде од стране Суда БиХ и Апелационог вијећа. Пресуда је важан корак који ће допринијети даљем процесу испуњења услова за активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у. Министарство ће у сарадњи са надлежним институцијама предузети потребне мјере ради примјене ове пресуде - саопштило је Министарство одбране БиХ.

Деградација Српске

Милорад Додик је истакао да, када је СНСД био у власти на нивоу БиХ, није могла да буде донесена ниједна оваква одлука јер се одмах знало да ће чланови СНСД-а рећи да не желе више да раде у оваквој БиХ.

- Сада имамо неке друге људе из Српске у институцијама БиХ и очигледно је да они могу да пропусте све. То је озбиљан проблем, али и он ће бити ријешен - рекао је Додик.

Додао је да даља деградација позиције и снаге РС мора да престане.
- Издајничка политика лидера СДС-а Младена Босића и његове булументе мора да престане. Да нису охрабрили Бошњаке да доносе овакве одлуке и да се понашају на овај начин, ово се не би ни дешавало. Прије њих не можете да нађете ниједну одлуку Суда БиХ која је донесена на овако огаван, вануставан и незаконит начин - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана