Sud BiH odobrio zahtjev za prolongiranje blokade računa UIO

Srna
Sud BiH odobrio zahtjev za prolongiranje blokade računa UIO

Sarajevo - Sud BiH odobrio je zahtjev Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH o prolongiranju obustave izvršnog postupka koji je Republika Srpska pokrenula protiv UIO, piše portal “Kliks”.

Uprava za indirektno oporezivanje je, presudom Suda BiH od 7. maja 2015. godine, obavezna da Republici Srpskoj isplati 15 miliona KM, plus kamate, zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.


Srpska se krajem maja odlučila za blokadu računa UIO, ali je Sud BiH naredio obustavu izvršnog postupka dok nadležni u UIO ne pronađu rješenje za isplatu, a budući da se to nije desilo do juče, do kada je trajao rok obustave, Srpska se ponovo odlučila za blokadu računa Uprave da bi naplatila preostali dug od oko 23 miliona KM.

Portparol UIO Ratko Kovačević rekao je da su prije 15 dana poslali zahtjev Sudu kojim traže produženje rješenja o zaustavljanju prinudne naplate.

Kovačević kaže da će tek sutra znati šta se danas dešavalo u bankama.

“U ovom momentu ne znamo da li je neka od banaka nešto uradila. S obzirom na to da smo znali da neće biti dogovora Republike Srpske i FBiH, poslali smo zahtjev Sudu za produženje rješenja kojim se prekida prinudno izvršenje presude. Sutra bi Upravni odbor UIO nama trebalo da dostavi rješenje Suda po ovom pitanju”, naveo je Kovačević.

On je podsjetio da je, nakon ranije žalbe UIO, Sud BiH naložio obustavljanje izvršnog postupka, jer je ugrožavao funkcionisanje te finansijske institucije.

“Nažalost, još ne postoji dogovor FBiH i Srpske za neki drugi model izvršenja te sudske presude”, dodao je Kovačević.

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica potvrdio je Srni da je Srpska danas ponovo blokirala račune UIO BiH da bi naplatila preostali dug koji, nakon današnje uplate milion KM, iznosi oko 23 miliona KM.

Govedarica je pojasnio da je Srpska ukupno potraživala više od 28 miliona KM, a u prethodnom periodu uspjela je da naplati više od četiri miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana