Суд БиХ бишем ратнику ИСИЛ-а испатио 3.000 КМ одпшете

faktor.ba
Суд БиХ бишем ратнику ИСИЛ-а испатио 3.000 КМ одпшете

Сарајево - Суд БиХ суд донио је пресуду којом је одлучено да се Фатиху Хасановићу исплати 3.000 марака за вријеме које је провео у притвору након напада на Полицијску станицу у Зворнику 2015. године.

Адвокат Ибрахим Омеровић казао је да је пресуда донесена након преговора о поравнању с Правобранилаштвом БиХ, које је признало потраживање, и поступак по Хасановићевој тужби је завршен без расправе.

"Поред 3.000 марака, досуђено је и око 240 марака трошкова, а износ је у међувремену исплаћен", додао је Омеровић.

Хасановић је био ухапшен због сумње да је помагао Нердину Ибрићу, који је у Полицијској станици Зворник у прољеће 2015. убио једног полицајца, а двојицу ранио. Ибрић је приликом овог напада убијен, а Хасановићу је након хапшења одређен притвор у којем је остао 30 дана.

"Тужилаштво је обавијестило њега, тада осумњиченог, да нема елемената да је починио кривично дјело које му је стављено на терет, односно да је био саучесник и обуставили су истрагу. Он је након тога поднио захтјев за накнаду штете због неоснованог притвора", појаснио је Омеровић.

На припремно рочиште које је раније одржано у Суду БиХ, Правобранилаштво је предложило да се преговара о судском поравнању.

Хасановића је Државни суд у априлу 2016. осудио на годину затвора због ратовања у Сирији, а по споразуму који је потписао с Тужилаштвом и ту је казну издржао. Проглашен је кривим што је у септембру 2013. авионом са сарајевског аеродрома отпутовао за Турску, одакле је затим илегално ушао у Сирију у намјери да се бори на страни Исламске државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана