Суд БиХ: Свједок открио ко је пријавио Азру Милетић

Birn
Суд БиХ: Свједок открио ко је пријавио Азру Милетић

Сарајево - Истражилац Државне агенције за истраге за заштиту (SIPA) испричао је на суђењу како је дошло до отварања истраге против суткиње Азре Милетић и других.

Седин Салчиновић, који ради у криминалистичко-истражном уреду SIPA-е, казао је да се појавио информатор са подацима о корупцији у правосуђу. Испричао је, како је рекао свједок, да је суткиња Милетић постављена у предмету Рамо Бркић и други, као и да је заштићени свједок С-1 са њом у добрим односима и да је "има у шаци".


Салчиновића су, како је испричао, занимали мотиви пријављивања суткиње Милетић, а информатор му је одговорио како се не може помирити са чињеницом да се новац од дроге користи за корупцију у правосуђу.

Према оптужници, Шабић и Бркић су у периоду од јула 2014. до фебруара 2015. суктињи Апелационог савјета Суда БиХ Азри Милетић обећали новчану накнаду како би утицали на исход другостепеног поступка у којем им се, између осталог, судило за трговину дрогом.

У оптужници се наводи да је Милетић пристала и од посредника С-1 примила дио обећаног новца, чиме је свјесно прекршила закон.

Свједок Салчиновић је казао да је од информатора први пут и чуо за суткињу Милетић, као и да су почели провјеравати његове наводе те направили службену забиљешку у септембру 2014. године и послали Тужилаштву БиХ.

Међутим, одговора из Тужилаштва није било, због чега је свједок, како је рекао, постао фрустриран. Због тога, како је казао, "тапкали су мјесту". Додао је да је помишљао да неће доћи до процесуирања.

Салчиновић је навео да након 40 дана из Тужилаштва стиже одговор да је отворен предмет против Милетић и других. Свједок Салчиновић је казао да су затим тражили да проведу посебне истражне радње, односно прислушкивање и тајно праћење, за што је Суд БиХ издао наредбу у октобру 2014. године.

У тој наредби, додао је, није наведено да се прислушкује и тајно прати суткиња Милетић. Према његовим ријечима, Милетић су по наредби Суда из јануара 2015. године почели прислушкивати и тајно пратити. На тај начин, како је казао, потврђене су комуникације свједока С-1, Шабића и Милетић.

Истражилац SIPA-е је додао како је учествовао и у саслушању готово свих свједока. Одбрана је захтијевала да свједок, након што се јавност удаљи из суднице, открије идентитет информатора, што је он одбио уз образложење да то представља службену тајну.

Суђење се наставља 12. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана