Studija Hermana i Pitersona: Krije se istina o Srebrenici

B. Đ.
Studija Hermana i Pitersona: Krije se istina o Srebrenici

Filadelfija - Profesor Univerziteta u Pensilvaniji Edvard Herman i novinar Dejvid Piterson upozorili su u zajedničkoj studiji koja se bavi Srebrenicom da je i dalje na snazi propaganda kojom se Srbi označavaju kao glavni negativci i iskrivljuju i prikrivaju činjenice.

Kao primjer propagande naveli su članak koji su nedavno u britanskom istu "Obzerver" pod nazivom "Kukavička izdaja stanovnika zaštićene zone" objavili ratni izvještač "Gardijana" Ed Vuliami i nekadašnji portparol Haškog Trubunala Florens Artman.

- Vuliami i Artman su sve postavili naopačke. Kritikuju velike zapadne sile za navodnu prodaju Srebrenice, ali su još jednom nagradili srpskog neprijatelja i u dobrom svjetlu prikazali ne samo muslimane u BiH već i Amerikance, Britance i Francuze koji su navodno izdali Srebrenicu ali su na kraju uradili ispravnu stvar uspješno razmontirajući Jugoslaviju i stavljajući Srbima status izgnanika - navode Herman i Piterson.

Ističu da Vuliami i Artmanova nikada nisu pomenuli da je u bivšoj Jugoslaviji bjesnio građanski rat od 1991. do Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

- U tekstu se samo muslimani pominju kao žrtve i nigdje se ne pominje činjenica da su muslimani redovno iz svoje baze u Srebrenici izvodili smrtonosne akcije u obližnjim srpskim gradovima. Ne spominju ni ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića koji se otvoreno hvalio dvojici zapadnih novinara o ubistvima Srba u blizini enklave i cerio se kada je jednom od njih pokazao svoje video-snimke sa tijelima bez glava - ističu Herman i Piterson.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana