Студија Хермана и Питерсона: Крије се истина о Сребреници

Б. Ђ.
Студија Хермана и Питерсона: Крије се истина о Сребреници

Филаделфија - Професор Универзитета у Пенсилванији Едвард Херман и новинар Дејвид Питерсон упозорили су у заједничкој студији која се бави Сребреницом да је и даље на снази пропаганда којом се Срби означавају као главни негативци и искривљују и прикривају чињенице.

Као примјер пропаганде навели су чланак који су недавно у британском исту "Обзервер" под називом "Кукавичка издаја становника заштићене зоне" објавили ратни извјештач "Гардијана" Ед Вулиами и некадашњи портпарол Хашког Трубунала Флоренс Артман.

- Вулиами и Артман су све поставили наопачке. Критикују велике западне силе за наводну продају Сребренице, али су још једном наградили српског непријатеља и у добром свјетлу приказали не само муслимане у БиХ већ и Американце, Британце и Французе који су наводно издали Сребреницу али су на крају урадили исправну ствар успјешно размонтирајући Југославију и стављајући Србима статус изгнаника - наводе Херман и Питерсон.

Истичу да Вулиами и Артманова никада нису поменули да је у бившој Југославији бјеснио грађански рат од 1991. до Дејтонског споразума 1995. године.

- У тексту се само муслимани помињу као жртве и нигдје се не помиње чињеница да су муслимани редовно из своје базе у Сребреници изводили смртоносне акције у оближњим српским градовима. Не спомињу ни ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића који се отворено хвалио двојици западних новинара о убиствима Срба у близини енклаве и церио се када је једном од њих показао своје видео-снимке са тијелима без глава - истичу Херман и Питерсон.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана