Struka ruši politički namet

Milijana Latinović
Struka ruši politički namet

Banjaluka - Eksperti iz BiH i samoproglašenog Kosova naći će se uskoro za istim stolom u namjeri da postignu dogovor o stavljanju van snage odluke o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz BiH.

Istakao je to juče ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu Mirko Šarović, naglasivši da su u toku intenzivne pripreme za taj sastanak.

- Umjesto da uvodimo kontramjere, što ne bi koristilo nikome, stvorili smo uslove da se problemi rješavaju na stručnom nivou, jer je naš primarni cilj da zaštitimo domaće privrednike, koji posljednjih mjeseci ne mogu da izvoze u skladu sa pravilima slobodne trgovine i spriječimo dalju štetu - rekao je Šarović i dodao da se ishod ovog sastanka ne može predvidjeti, ali da je važno da su prištinske vlasti pristale na pregovore.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH navode za “Glas Srpske” da još nisu zvanično obaviješteni o ovom sastanku, ali da, shodno dosadašnjoj praksi, očekuju da i njihovi predstavnici budu pozvani.

- Očekivanja su da sastanak rezultira ukidanjem uvedenih taksi u potpunosti - naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Dodali su da su uvođenjem taksi od 100 odsto na robu iz BiH najviše pogođene metalska i drvna industrija, zatim proizvođači i izvoznici toalet papira i sličnih hemijskih proizvoda, mliječna industrija, izvoznici lijekova, izvoznici ulja, brašna, sokova i vode.

- Ukupna vrijednosti izvoza na Kosovo za 11 mjeseci prošle godine iznosila je 139,5 miliona KM. Primjetno je da je u novembru, kada su uvedene takse, izvoz BiH na Kosovo smanjen i iznosi nepunih osam miliona. Zadržavanjem ovih taksi privrednici iz BiH gube tržište i na njihovo mjesto ulaze drugi partneri, a jednom izgubljeno tržište jako je teško vratiti - naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Prištinske vlasti su početkom novembra prošle godine povećale porez za deset odsto na svu robu koja dolazi iz BiH i Srbije, a s obzirom na to da ta odluka predstavlja grubo kršenje CEFTA, njen opoziv zatražio je tada i Brisel. Priština, međutim, nije povukla tu odluku, već je 21. novembra donijela novu o uvođenju carina od 100 odsto na sve proizvode iz ovih dviju zemalja, što su stručnjaci okarakterisali kao odmazdu ovim zemljama jer su glasale protiv prijema samoproglašenog Kosova u Interpol.

Izvoz

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, BiH u prosjeku godišnje ostvaruje izvoz na tržište Kosova od 130 do 150 miliona KM, dok se godišnji uvoz u BiH kreće između 14 i 15 miliona KM.

- U proteklih pet godina evidentan je trend rasta razmjene u korist BiH. Sektorski posmatrano, najveći izvoz je ostvaren u sektorima metalske industrije, prehrambenom sektoru, te drvoprerađivačkoj industriji. U ukupnoj razmjeni BiH sa svijetom oko 14 odsto odlazi na zemlje CEFTA, a od toga skoro četiri odsto se odnosi na Kosovo - naveli su u Komori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana