Stručnjaci krče put do istine o stradanju Srba

 Stručnjaci krče put do istine o stradanju Srba 12.10.2018 11:24 | V. K.

Banjaluka - Vlada Republike Srpske razmatrala je juče prijedlog kriterijuma i institucija iz kojih će biti birani članovi komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine te istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine.

Prihvaćen je prijedlog Ministarstva pravde RS da za članove komisije budu imenovana po dva predstavnika iz Narodne skupštine, Vlade, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica te ministarstava pravde, unutrašnjih poslova, rada i boračko-invalidske zaštite, ali i iz udruženja sudija, tužilaca te Advokatske komore RS.

Dio budućih komisija biće, između ostalih, i članovi pravnih fakulteta iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva te sa studijskih programa istorije, geografije, kao i međunarodni pravni eksperti.

- Zadužuje se Ministarstvo pravde RS da se u skladu s utvrđenim kriterijumima neophodnim za imenovanje obrati navedenim institucijama radi konačnog utvrđivanja sastava komisije i da sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica obave neophodne konsultacije da bi bio obezbijeđen rad međunarodnih pravnih eksperata - saopšteno je iz Vlade RS.

Za izvršenje zaključka Vlade RS od 18. avgusta 2018. godine, a s ciljem obavljanja kvalitetnih konsultacija, Ministarstvu pravde RS utvrđen je dodatni rok do 90 dana.

Ministri su na jučerašnjoj sjednici usvojili informaciju o radu radnih grupa za evropske integracije u domenu tehničke finalizacije odgovora na dodatna pitanja iz upitnika Evropske komisije.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica