Štrbac: Provjera spiska prije odlaska u Hrvatsku

Štrbac: Provjera spiska prije odlaska u Hrvatsku 19.04.2012 14:13 | Agencije

Banjaluka - Šef Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas” Savo Štrbac apelovao je na Srbe koji putuju u Hrvatsku da prije odlaska u tu zemlju provjere na Veritasovom sajtu ili pismenim putem u Ministarstvu pravde Srbije da li se njihovo ime nalazi na spisku lica koje Hrvatska tereti za navodno počinjene ratne zločine, prenose agencije.

Štrbac je rekao da „Veritas” ima najnoviji spisak osumnjičenih, optuženih i osuđenih lica za krivična djela ratnih zločina pred hrvatskim sudovima, sa stanjem na dan 30. septembar 2010. godine.

Na ovom spisku je 1.549 lica, pod istragom je 397 lica, pod optužbom 603 lica, dok ih je 569 osuđeno, a istraga je u prekidu za 111 lica.

Štrbac kaže da postoji velika mogućnost da neki ljudi koji su do sada i više puta bezbjedno prelazili granicu i odlazili u Hrvatsku budu uhapšeni zbog navodno počinjenog ratnog zločina u Hrvatskoj.

On je naveo da je najbolji primjer za to slučaj Slobodana Matića iz Gradiške, koji je ranije uhapšen na graničnom prelazu Stara Gradiška i nedavno pušten na slobodu nakon utvrđene zamjene identiteta.

Štrbac je rekao da hrvatsko pravosuđe, osim Slobodana Matića, za navodno počinjene ratne zločine u Kazneno – popravnom domu Stara Gradiška 1991. godine tereti i Gojka Božića, Nebojšu Petkovića, Predraga Guskića, Bogdana Popovića i Miroslava Šućura.

On je rekao da se od navedenih lica do sada niko nije obratio „Veritasu” za provjeru, a da kojim slučajem jesu dobili bi odgovor da se nalaze na spisku koje Hrvatska tereti za navodno počinjene ratne zločine i da se njihov predmet nalazi u fazi istrage.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica