Штрбац: Провјера списка прије одласка у Хрватску

Агенције
Штрбац: Провјера списка прије одласка у Хрватску

Бањалука - Шеф Документационо-информативног центра „Веритас” Саво Штрбац апеловао је на Србе који путују у Хрватску да прије одласка у ту земљу провјере на Веритасовом сајту или писменим путем у Министарству правде Србије да ли се њихово име налази на списку лица које Хрватска терети за наводно почињене ратне злочине, преносе агенције.

Штрбац је рекао да „Веритас” има најновији списак осумњичених, оптужених и осуђених лица за кривична дјела ратних злочина пред хрватским судовима, са стањем на дан 30. септембар 2010. године.

На овом списку је 1.549 лица, под истрагом је 397 лица, под оптужбом 603 лица, док их је 569 осуђено, а истрага је у прекиду за 111 лица.

Штрбац каже да постоји велика могућност да неки људи који су до сада и више пута безбједно прелазили границу и одлазили у Хрватску буду ухапшени због наводно почињеног ратног злочина у Хрватској.

Он је навео да је најбољи примјер за то случај Слободана Матића из Градишке, који је раније ухапшен на граничном прелазу Стара Градишка и недавно пуштен на слободу након утврђене замјене идентитета.

Штрбац је рекао да хрватско правосуђе, осим Слободана Матића, за наводно почињене ратне злочине у Казнено – поправном дому Стара Градишка 1991. године терети и Гојка Божића, Небојшу Петковића, Предрага Гускића, Богдана Поповића и Мирослава Шућура.

Он је рекао да се од наведених лица до сада нико није обратио „Веритасу” за провјеру, а да којим случајем јесу добили би одговор да се налазе на списку које Хрватска терети за наводно почињене ратне злочине и да се њихов предмет налази у фази истраге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана