Стратегије остале мртво слово на папиру

Ведрана Кулага
Стратегије остале мртво слово на папиру

Сарајево - Бројне стратегије, које су требале да буду добра подлога за напредовање у различитим областима, остале су мртва слова на папиру, а нико не зна ни колико је новца већ утрошено за њих, закључено је у извјештају о ревизији учинка “Управљање стратегијама на нивоу БиХ” који је објавила Канцеларија за ревизију институција БиХ.

У Савјету министара БиХ, подвукли су ревизори, не прате рокове за израду стратегија нити воде евиденције свих усвојених стратегија. Из података до којих су дошли видљиво је да су министри, до половине 2018. године, усвојили 55 стратегија које се односе на разне животне области.

- Стратегије за које је истекао рок за спровођење, а чији циљеви и ефекти нису постигнути, могу имати за посљедицу ненамјенски утрошак средстава и ресурса утрошених за израду и њихово спровођење, али и пропуштање коришћења потенцијалних средстава из расположивих фондова, стварају лош имиџ и доводе до губитка повјерења јавности у постизање напретка у одређеној области - категорични су ревизори.

Ревизори су утврдили да надлежни нису анализирали ни утрошени новац  и ангажман кадрова при изради и спровођењу стратегија, нити су те анализе садржане у извјештајима институција које разматра Савјет министара, па се може закључити да, како су навели, није ни спроведена анализа ефеката утрошених средстава по том основу.

- Код већине планираних стратегија изостају подаци о потребним трошковима за њихову израду, а и код одређених усвојених стратегија недостају подаци о средствима потребним за њихово спровођење. Изостанак тих информација може касније довести до застоја, како у изради, тако и нарочито у спровођењу јер се може утврдити да за спровођење активности нема довољно финансијских средстава. Кашњење у усвајању одређених стратегија за цијелу земљу има за посљедицу пропуштање значајних средстава предвиђених из разних страних фондова. Само за стратегију запошљавања пропуштено је до сада између 20 и 30 милиона евра - упозорили су ревизори. 

Једна од кључних оцјена ревизора је да Савјет министара није развио потребне капацитете за управљање стратегијама, те да не прати рокове за израду стратегија, нити води евиденцију свих усвојених стратегија.

- Осим што постоје стратегије које нису спроведене у роковима за које су донесене, утврдили смо да и за оне које су спроведене или у току, не значи нужно и да су спроведене све планиране активности. Наиме, извјештаји о спровођењу не садрже информације о свим планираним активностима, о утрошеним средствима, не наводе се проблеми у спровођењу и не дају се препоруке за унапређење - наглашено је у ревизорском извјештају.

Приручник

На званичној страници Дирекције за економско планирање БиХ објављен је приручник “Алати за стратешко планирање”, али ни од тога, према налазима ревизора, није биле велике користи.

- Утврдили смо да институције или нису упознате или не користе овај приручник. Ови алати су намијењени да служе као помоћ званичницима и планерима у разним јавним институцијама који ће вјероватно радити на припреми, доношењу, мониторингу и евалуацији стратешких развојних планова у БиХ у наредним годинама - наведено је у ревизији учинка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана