Стратегија за западни Балкан - визија куда иде регион

Стратегија за западни Балкан - визија куда иде регион 05.02.2018 23:43 | Срна

Брисел - Стратегија ЕУ за западни Балкан, која ће бити представљена сутра у Стразбуру, представља нову визију куда иде регион до 2025. године, истакли су данас у Бриселу високи званичници Европске уније.

Представници ЕУ истичу да се политика проширења не мијења с обзиром на то да се током прошлих деценија показала као веома успјешна, због чега и има јединствену подршку да би се партнерима са Балкана помогло да у политичком и економском смислу достигну стандарде ЕУ.


Ова политика, односно стратегија, је већ најављена од предсједника Европске комисије Жан Клод Јункера, а по њеном сутрашњем објављивању услиједиће бројни догађаји који ће да реафирмишу ту визију, попут предстојећег Самита у Софији с обзиром на то да је и Бугарска, као земља предсједавајућа ЕУ, проширење ставила у сам врх својих приоритета.

Високи званичници ЕУ наводе да би неки од партнера са Балкана до 2025. године могли бити спремни за чланство с обзиром на то да се критеријуми не мијењају, а сама Стратегија требало би да буде схваћена као "отворена врата" и историјска прилика.

Придруживање ЕУ је избор који предвиђа и усклађивање са заједничком спољном и безбједносном политиком Уније, а регион Балкана се сусреће са истим изазовима као и ЕУ, попут питања миграција, инфраструктурног повезивања.

Када је ријеч о инфраструктурном повезивању, велики нагласак се ставља на "Конективити агенду", али се не смије испустити из вида и моћ трансформације земаља на европском путу.

На европском путу земаља Балкана тренутно воде Црна Гора и Србија, што не значи да их и остале земље не могу сустићи, а регион се много промијено у односу на 90-те године.

Представници ЕУ истичу да БиХ има перспективу да добије кандидатски статус, али да много зависи од политичке воље, што је јасно стављено до знања на недавном састанку чланова Предсједништва БиХ са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини.

Наглашена је важност разговора у оквиру одговарања на Упитник Европске комисије у који су укључени сви нивои власти и представици ЕУ очекују одговоре на неких 15.000 до 16.000 страница.

Црна Гора је тренутно предводник земаља региона на путу ка ЕУ, с обзиром на то да је од 2012. године отворено 30 поглавља у преговорима.

Слиједи Србија која треба да настави са дијалогом Београда и Приштине, Албанија чији приорит треба да буде реформа правосуђа, али и остале земље региона које све имају потписан Споразум о стабилизацији и придруживању, односно, формализован однос са ЕУ у смислу придруживања.

ЕУ је како, су истакли високи званичници, кључни партнер земаља региона као највећи инвеститор и донатор.

У приступу ЕУ ће везати средства за реформе, односно, како је речено, биће кориштен систем "шаргарепе и штапа", што значи да ће се средства редуцирати уколико нека од земаља не буде ишла у правом смијеру.

Када је ријеч о утицају Русије и Кине, представници ЕУ истичу да није тајна да су многи активни на западном Балкану, што само по себи није проблем.

Русија, како је речено, у погледу инвестиција није "играч", док Кина кроз своју агенду "16 плус један" улаже и у земље чланице Евопске уније.

Представници ЕУ истичу да нема дискриминације када су у питању добре инвестиције, односно, оне које се држе правила у смислу транспарентности, еколошке прихватљивости, али и других критеријума који су битни у ЕУ.

У Делегацији ЕУ у Сарајеву сутра ће бити уприличен пренос конференције за медије из Стразбура, гдје ће Могеринијева и комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан представити Страгију за западни Балкан.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица