Strategija čeka u institucijama

Ž. D.
Strategija čeka u institucijama

Sarajevo - Prijedlog revidirane strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina ni juče se nije našao pred ministrima u Savjetu ministara BiH, a razloge zbog čega se izbjegava ovaj važni dokument niko ne otkriva javnosti.

Strategija je bila na dnevnom redu sjednice održane početkom jula, ali je povučena bez objašnjenja.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milan Tegeltija kaže da ne zna razloge zbog kojih ovaj izuzetno važan dokument nije razmatran i usvojen na sjednici Savjeta ministara, te da ga o tome niko od nadležnih nije obavijestio.

- Riječ je o dokumentu koji je potpuno usaglašen i u njegovoj izradi su učestvovali predstavnici svih institucija i na nivou BiH i RS i FBiH. Ne vidim nijedan razlog da on ne bude usvojen. Mi sada nemamo nikakvu strategiju, jer prethodna, što se tiče rokova, više nije validna - rekao je Tegeltija za “Glas Srpske”.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić je kazao da mu je jasno zašto se Bošnjaci boje revidirane strategije, ali da ga čudi inertnost srpskih predstavnika, koji ništa ne preduzimaju da ovaj dokument bude usvojen.

- Revidiranom strategijom bi se tužioci i sudije rasteretili manje složenih predmeta, ali bi preuzeli i odgovornost za procesuiranje ratnih zločina - podsjetio je Kojić.

Predviđeno je da više od 200 manje složenih predmeta bude prebačeno na entitete, što bi omogućilo da budu procesuirani, prije svega, najteži ratni zločini koji nikako da dođu na red. Kojić je istakao da je, uglavnom, riječ o zločinima nad Srbima.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslav  Bevanda je rekao da bez konsenzusa ne može biti usvojen dnevni red, te da se nada da će se na sjednici u utorak ta tačka naći pred ministrima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana