Stranke zgrnule 22,5 miliona KM, SDA najbogatija

Vedrana Kulaga
Stranke zgrnule 22,5 miliona KM, SDA najbogatija

Sarajevo - Političke partije u BiH inkasirale su prošle godine 22,5 miliona maraka, a sedam stranaka imalo je na računima milionski iznos zahvaljujući uplatama iz budžeta i prihodima od imovine, članova i sponzora.

Zakonska obaveza stranaka je da do 31. marta tekuće dostave finansijske godišnje izvještaje za proteklu godinu, a najnovija informacija koju je objelodanila Centralna izborna komisija (CIK) BiH pokazuje da dobar dio njih tu obavezu nije ispunio na vrijeme, uprkos upozorenjima. Podatke o prihodima, rashodima i obavezama na adresu CIK-a je dostavilo 111 od 148 stranaka koje su lani bile u evidenciji komisije.

Podaci pokazuju da je najviše novca na stranačke račune leglo iz budžeta sa svih nivoa vlasti u BiH - 18,2 miliona maraka.

Prvo mjesto po prihodima zauzela je SDA sa 4,4 miliona KM i na drugo mjesto izgurala SDP BiH, koji je lani bio prvi na listi. Najviše novca na račun SDA stiglo je iz budžeta - 3,4 miliona KM. Preostali milion obezbijedila su fizička lica i članovi stranke prilozima i uplatom članarina.

SDP je inkasirao 2,49 miliona KM, ali su prihodi ove stranke smanjeni za oko dva miliona u odnosu na prethodnu godinu. Iz budžeta im je uplaćeno 1,6 miliona, a na osnovu imovine koju je ta stranka prisvojila od bivšeg Saveza komunista BiH i koju izdaje pod kiriju, inkasirala je više od pola miliona maraka. Najveću kiriju, koja premašuje 420.000 KM, plaća Vlada FBiH.

Treće mjesto po finansijskoj snazi zauzima najjača stranka u RS - SNSD. Njihovi prihodi prošle godine su iznosili 2,28 miliona KM, a najviše novca su dobili iz budžeta i od članarina.

Na račune HDZ-a BiH lani je legao 1,91 milion maraka. Većina novca stigla je iz budžeta, od članarine i priloga fizičkih lica, a zanimljivo je da su od imovine koju posjeduju zaradili tek 75 KM.

Prihod SBB-a dostigao je 1,8 miliona, a na tome treba da zahvale budžetima i uplatama fizičkih lica i članstva. Slijedi najjača opoziciona stranka u Srpskoj - SDS sa 1,51 milionom maraka. Najveći priliv u kasu SDS-a bio je iz budžeta i od članarine i priloga.

Milionski iznos uprihodovao je i DF, na čiji račun su prošle godine uplaćena 1,22 miliona KM. Ta stranka zatvorila je listu sedam najbogatijih stranaka koje su imale godišnje prihode veće od miliona.

Predstavnici nevladinog sektora i ekonomski stručnjaci iz godine u godinu upozoravaju da bi stranke trebalo da žive od novca članova i simpatizera, a da novac koji im dolazi iz budžeta bude preusmjeren u korisnije svrhe za društvo, s obzirom na to da se radi o novu svih građana.

To je prije nekoliko dana ponovio ekonomski analitičar Zoran Pavlović, kada su objavljeni podaci o prihodima stranaka iz budžeta sa svih nivoa vlasti u kojima imaju poslanike, delegate i odbornike.

- Nije mu razumljivo zašto političke partije treba da se finansiraju iz budžeta, odnosno novcem građana. Ko želi da finansira svoju stranku neka izdvaja od plate, a ne da se uzima od svih - rekao je Pavlović i dodao da umjestio u stranačke kase taj novac treba usmjeriti za razvojne projekte i investicije koji bi donijeli i nova radna mjesta.

Prihodi stranaka u 2017. godini (miliona KM)

Prihodi iz budžeta                         18,21

Članarina                             1,72

Prilozi fizičkih lica                1,37

Prihodi od imovine                      0,62

Ostali prihodi                    0,24

Prihodi od poklona i usluga       0,22

Prilozi pravnih lica                  0,08

UKUPAN PRIHOD                       22,49

Stranke sa milionskim prihodima (staviti logo stranke)

SDA                    4,40

SDP BiH            2,49

SNSD                  2,28

HDZ BiH             1,91

SBB                     1,81

SDS                    1,51

DF                       1,22

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana