Странке већ засукале рукаве за локалне изборе

Ведрана Кулага
Странке већ засукале рукаве за локалне изборе

Бањалука - Политичке партије у Републици Српској још анализирају остварене резултате на општим изборима у октобру прошле године, а из страначких централа поручују да ће у наредном периоду покушати да, тамо гдје је потребно, среде стање у својим редовима да би спремно дочекали идућу провјеру код бирача.

Иако од посљедњих избора још није прошло ни шест мјесеци, у странкама полако припремају терен за локалне изборе наредне године, а на основу искустава и резултата из октобра. 

СНСД је однио убједљиву побједу на посљедњим локалним изборима 2016. године, коју је потврдио и на посљедњим општим изборима, а у странци се спремају и за нови страначки сабор који би требало да буде одржан ове године, а на којем ће бити биран предсједник странке и чланови Главног одбора. Из највеће политичке партије у Српској су поручили да су већ спремни за идуће локалне изборе.

- СНСД је најјача партија, а изборне резултате ћемо свакако анализирати и у складу са тим донијети и одговарајуће одлуке - рекао је за “Глас Српске” портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Најтурбулентније је у СДС-у, у којем већ дуже вријеме тиња незадовољство дијела чланства радом и понашањем врха странке који је близак актуелном предсједнику Вукоти Говедарици. Чланство на појединим адресама већ је ушло у унутарстраначке изборе који ће, како је раније поручено, епилог добити у мају на Изборној скупштини, на којој би требало да буду бирани нови предсједник и руководство СДС-а.

Говедарица јуче није одговарао на позиве, а један од потпредсједника СДС-а Милован Бјелица каже да су ови унутарстраначки избори кључни за ту партију.

- Вукота Говедарица мора да оде, да нас поштеди даљег урушавања и да нам допусти да се припремамо за наредне локалне изборе консолидовани и у миру. Позивам све општинске одборе и чланове странке да се припреме за унутарстраначке изборе на којима ћемо бирати новог предсједника. То је наш једини пут и начин да сачувамо странку, те спремно и снажно дочекамо 2020. годину и локалне изборе - рекао је Бјелица.

Високи функционер СДС-а Мирко Шаровић, који се помиње као могући нови предсједник странке, истакао је недавно да нико није равнодушан на турбуленције које се дешавају у СДС-у, али да очекује да ће странка бити побједник на предстојећим локалним изборима, те да је чланство тренутно у потрази за оним који ће их водити.

Протекла година, у једном дијелу, није била добра ни за ДНС, који предводи Марко Павић. Дошло је до расцјепа партије, а дио истакнутих чланова, који су искључени из ДНС-а, основали су нову странку под називом ДЕМОС. За предсједника је изабран Недељко Чубриловић, који је недавно за “Глас Српске” истакао да су за кратко вријеме формирали велики број одбора.

- ДЕМОС је на добром путу. Бићемо странка која ће радити, првенствено, за Републику Српску и народ. Снагу ћемо показати на локалним изборима идуће године - поручио је Чубриловић.

Марко Павић, који је јуче присуствовао Изборној скупштини организације ДНС-а у Бањалуци, на којој је Милан Радовић изабран за новог предсједника Градског одбора, навео је да је ДНС послије турбулентних времена изашао јачи, организованији, чвршћи и одлучнији да гради Бањалуку и Српску.

- Један период имали смо провјетравање редова кроз које смо остали без једног броја функционера, али смо зато сачували чланство и грађане који вјерују ДНС-у. То је гаранција да ће ДНС у Бањалуци и даље бити друга политичка партија, те да ће својим кадровима, знањем и способностима доприносити развоју Бањалуке и Српске - рекао је Павић.

У унутарстраначке изборе ове године ће и ПДП, што је одлучено крајем прошлог мјесеца на сједници Главног одбора. Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић потврдио је да ће Сабор бити 28. септембра у Бањалуци, када ће бити изабран нови Главни одбор и руководство, те обиљежено 20 година дјеловања странке.

У СП-у су казали да је Главни одбор странке прве изборне анализе урадио још крајем прошле године. Резултати, како су подсјетили, показују да су с правом задовољни, а нагласили су да ће наставити са јачањем страначке организације у сусрет локалним изборима, на којима ће грађани бирати нове градоначелнике, начелнике и одборнике у локалним парламентима.

Промјене

Октобарски избори донијели су бројне промјене на политичкој позорници Републике Српске. НДП са Драганом Чавићем на челу одлучио је да изађе из опозиције и приклони се владајућем блоку, а тим кораком су пошли и неки чланови СДС-а из Добоја након што су искључени из странке. Међу њима су Обрен Петровић и Борис Јеринић, који је побиједио на пријевременим изборима у фебруару за градоначелника Добоја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана