Stranke u federalnoj vladi ne odstupaju ni za milimetar

Ž. D.
Stranke u federalnoj vladi ne odstupaju ni za milimetar

Sarajevo - Kraju nesuglasica u federalnoj vladajućoj koaliciji, koju čine SDA, HDZ BiH i DF, ne nazire se kraj, pa bi o krizi uskoro mogao da raspravlja i Parlament FBiH.

Već duže vrijeme kamen spoticanja među koalicionim partnerima je imenovanje rukovodilaca u javnim preduzećima, a stranke ni za milimetar ne odstupaju od svojih stavova.

Šef Kluba poslanika SDA u Parlamentu FBiH Ismet Osmanović rekao je da u Vladi od njenog imenovanja nisu uštimani odnosi stranaka koje čine parlamentarnu većinu.

- Spoticanja se odnose na pitanje resursa javnih preduzeća i upravljačkih prava. Bilo je očekivano da će DF imati zahtjeve koji idu u pravcu da zadrži veći uticaj na interesne sfere koje su oni sebi postavili. Ako Vlada ne nađe rješenje moraće Parlament - rekao je Osmanović.

Predsjednik FBiH i funkcioner HDZ-a BiH Marinko Čavara kaže da je nedopustivo da član Vlade ne poštuje Vladine odluke.

- Vjerujem da će problemi vrlo brzo biti riješeni. Ako ne bude bilo moguće složiti odnose, normalno je da se traži drugi načini za to - rekao je Čavara.

Ministar energetike, industrije i rudarstva Reuf Bajrović iz DF-a smatra da bi bilo dobro da se Vlada vrati onome što su njeni programski zadaci.

- Vlada ne smije sebi dozvoliti da se namještaju konkursi. Mi u tome nećemo učestvovati i kao resorni ministar imam punu podršku stranke da ne postavljamo određene ljude na određena mjesta zato što su ih predložile stranke - rekao je Bajrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana