Stranke tokove novca sakrile pod tepih

Vedrana Kulaga
Stranke tokove novca sakrile pod tepih

Sarajevo - Mnoge političke partije u BiH kršile su zakon pogrešno knjižeći prihode i rashode i ne prikazujući sve donacije, a bilo je i onih koji su tokom predizborne kampanje previše odriješili kesu.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je juče izvještaje o reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2015. godinu iz kojih je vidljivo da su partije u RS i FBiH mahom kršile Zakon o finansiranju stranaka i Izborni zakon BiH.

Dobar dio partija nije ispoštovao sve preporuke koje im je revizorski sektor CIK-a izrekao nakon analize poslovanja za godinu ranije. Ove i slične nepravilnosti utvrđene su i u radu ključnih stranaka u RS.

Pregledom godišnjeg finansijskog izvještaja najjače opozicione partije SDS-a utvrđeno je da njihovi službenici nisu uspostavili potpune evidencije o prihodima, rashodima i obavezama, a godišnji finansijski izvještaj nije podnesen na propisan način.

- Osim što nije naveden broj i datum odluke u skladu s kojom je stranci isplaćen novac, nisu navedeni ni nivoi vlasti od kojih je SDS ostvario prihod od 694.889 KM. Uvidom u dokumentaciju i revizijske dokaze pribavljene iz eksternih izvora, utvrđeno je da je to prihod iz budžeta RS i BiH. Za izbornu kampanju za načelnika Milića limit je prekoračen za 841 KM, a za kampanju u Stanarima za 3.881 KM - utvrdili su u CIK-u.

Kada je riječ o SNSD-u, najjačoj stranci u Srpskoj, utvrđeno je da nisu evidentirali nenovčane donacije i da su na prvim izborima za izbor rukovodstva Stanara potrošili više od dozvoljenog.

- SNSD je u svrhu kampanje mogao da potroši 4.765 KM, a na kraju je, prema podacima, potrošeno 11.510 KM - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Nepravilnosti su utvrđene i kod DNS-a. Oni su ispunili sve preporuke revizije iz prethodnog perioda, ali nisu pravilno evidentirali prihode i rashode.

- Bijeljinski odbor DNS-a je za gorivo potrošio gotovo 2.000 KM, a utvrđeno je da odbor ne posjeduje vozila, niti ima putne naloge iz kojih bi se utvrdila svrha troška - navedeno je u izvještaju.

U izvještaju SP-a utvrđeno je da je Gradski odbor stranke u Doboju iskazao troškove zakupa poslovnog prostora od 800 maraka, što je za 3.400 KM manje u odnosu na ugovorenu cijenu zakupa.

Kod PDP-a je utvrđeno da su iskazani troškovi zakupa poslovnih prostora u manjem iznosu u odnosu na ugovorenu cijenu zakupa za nekoliko opštinskih odbora. Osim toga, PDP je primio prilog pravnog lica koje je sklopilo ugovor o javnim nabavkama usluga sa organima izvršne vlasti na svim nivoima u BiH.

Revizija CIK-a utvrdila je da NDP nije u poslovnim knjigama evidentirao sve rashode i obaveze, troškove zakupa evidentirao je u momentu plaćanja obaveza, a ne onda kada su oni nastali, a nije pravilno ni vodio blagajničko poslovanje. U poslovnim knjigama stranke nisu evidentirane nenovčane donacije fizičkih lica po osnovu korišćenja poslovnih prostora bez naknade.

Slični i drugi propusti zabilježeni su i kod SDA, HDZ-a BiH i SDP-a.

Kazne

U CIK-u su juče kazali da će u narednom periodu, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenuti postupke utvrđivanja odgovornosti političkih stranaka za kršenje zakona u slučajevima gdje je to revizijom utvrđeno. Podsjetili su da su stranke dužne da javno prikažu porijeklo i način utroška novca.

Ukupni prihodi stranaka u 2015. (u milionima KM)

SNSD                  1,79

SDS                     1,5

PDP                     0,58

DNS                     0,48

SP                       0,43

NDP                     0,27           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana