Stranke spremne da zakopaju ratne sjekire

Goran Maunaga
Stranke spremne da zakopaju ratne sjekire

Banjaluka - Izlazak iz dubokog sukoba između vladajućeg i opozicionog bloka u Srpskoj nagoviješten je u nedjelju poslije sastanka lidera šest najjačih stranaka, kojima je domaćin bio predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić koji predvode vladajuću koaliciju i opozicioni lideri SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović i NDP-a Dragan Čavić dogovorili su se na sastanku kod Čubrilovića o formiranju komisije, čiji će zadatak biti da radi na usaglašavanju stavova šefova svih političkih stranaka, utvrđivanju koordinacije i zajedničkih principa djelovanja kada je riječ o najkrupnijim pitanjima koja se tiču interesa Srpske. Predstavnici opozicije predložili su tekst sporazuma za koji očekuju da će biti usaglašen i zajednički potvrđen prije sljedećeg zasjedanja Narodne skupštine, jer su saglasni u ocjeni da je neophodno normalizovati odnose.

Čubrilović je poslije sastanka rekao da su ciljevi pozicije i opozicije isti kada je u pitanju Srpska i biće tražena rješenja koja će biti prilagođena potrebama građana.

- Razgovarali smo o tome da stvorimo uslove za normalno funkcionisanje svih nivoa vlasti. U narednih nekoliko dana biće formirana komisija s ciljem usaglašavanja stavova lidera političkih stranaka. Ona će raditi na sporazumu o principima političkog djelovanja i koordinacije. Činiće je predstavnici vladajućih i opozicionih parlamentarnih partija i radiće na rješavanju aktuelnih problema i poboljšanja odnosa među političkim partijama u Srpskoj. Razgovarali smo i o prijedlozima opozicije u sporazumu. Odnose se na formiranje etičkog komiteta, donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine, uvođenje privremene uprave u Radio-televiziju RS i Novinsku agenciju RS. To će biti i teme zajedničke komisije - rekao je Čubrilović i dodao da je razgovor prošao u pozitivnoj atmosferi.

Jedna od tema bila su i posljednja dešavanja na sjednicama Narodne skupštine tokom kojih je opozicija posezala i za fizičkom blokadom rada.

- Nadam se da se takve stvari ubuduće neće dešavati. Narodna skupština je jedini parlament koji nesmetano funkcioniše u BiH - rekao je Čubrilović.

Dodik je istakao da su razgovarali prije svega o Narodnoj skupštini i istakao da je vladajuća koalicija zainteresovana da bude napravljen pozitivan ambijent.

- SNSD ne vidi nijedan problem u radu Narodne skupštine, jer ona funkcioniše, radi i poštuje svoja pravila - istakao je Dodik.

On je odbacio primjedbe opozicije na rad RTRS-a i istakao da su neprihvatljive mjere koje su predložili.

- Javni servis radi uredno svoj posao. Postoje regulatori koji prate rad medija i oni nemaju primjedbi - kaže Dodik.

Lideri opozicije su istakli da očekuju da bude postignut sporazum sa vladajućom koalicijom o uspostavljanju normalne komunikacije i prestanku govora mržnje. Govedarica je rekao da je RS i Narodnoj skupštini potreban demokratski ambijent u kojem će biti poštovani Ustav i zakoni.

- Postoje određeni zakoni koje Srpska treba da razmatra ne u hitnoj, već u proceduri koja će donijeti kvalitet i neće imati predizborni karakter. To su zakoni o ispitivanju porijekla imovine i utvrđivanju sukoba interesa u organima vlasti - rekao je Govedarica.

On je demantovao tvrdnje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vršio pritisak na njega da SDS napusti vlast na nivou BiH.

- Jedino što je tačno jeste da smo Vučić i ja razgovarali - rekao je Govedarica i ponovio da poziv vlasti RS predstavnicima Srpske da napuste institucije BiH zbog ratnohuškačkih izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića nije pametna i odgovorna politika.

Borenović je rekao da je razgovarano o potrebi normalizacije odnosa u Srpskoj i vraćanju rada Narodne skupštine u normalne okvire.

- Predložili smo i formiranje koordinacionog tijela koje bi se zvalo savjet RS. Svi prijedlozi opozicije su dobri i spremni smo da budu definisani i kroz sporazum - rekao je Borenović.

Čavić je izjavio da nisu ni očekivali da sve bude dogovoreno već na ovom sastanku.

- Predložili smo određena rješenja, da se uspostavi potpuna koordinacija između različitih nivoa vlasti, da se ne dešavaju spekulacije u medijima. Govorili smo i o određenim zakonodavnim inicijativama. Nemamo iste poglede o mnogim temama, ali imamo volju da dođemo do sporazuma koji će definisati odnose o određenim pitanjima.

Bitan je razgovor o svakoj temi - rekao je Čavić i dodao da će NDP odmah predložiti svoje ljude koji će učestvovati u kreiranju sporazuma.

Pavić i Đokić poslije sastanka nisu davali izjave.

Pripremni sastanci

Nedeljko Čubrilović je u proteklih deset dana održao pojedinačne sastanke sa liderima svih partija s ciljem da inicira njihov sastanak.

Zahvalio im je što su uvažili njegov poziv na razgovor i nastojanje da prevaziđu negativna dešavanja u Narodnoj skupštini čiji je uzrok, kako je naveo, unutar odnosa političkih partija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana